TEGELTIJA IZ OHRIDA: “Odluka o nametanju finansiranja izbora nepotrebna…”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da je odluka Christiana Schmidta o nametanju finansiranja izbora nepotrebna i da nije od koristi, te da će dovesti do daljih nesporazuma u BiH.

“Današnja odluka Schmidta je još jedna u nizu kojom se ispunjavaju želje pojedinaca ili grupa unutar BiH”, rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu gdje učestvuje na Samitu “Otvoreni Balkan”, prenosi Srna.

Tegeltija je pojasnio da je nepotrebna zbog toga što je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo osnovni budžetski zahtjev Centralne izborne komisije što je sasvim dovoljno novca za provođenje izbora u oktobru.

On kaže da je ministar finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda obrazložio način kako će se obezbijediti dodatna finansijska sredstva, u veoma kratkom periodu samo da se ispoštuju zakonom predviđene proceudre.

“Niko od ministara u Vijeću ministara BiH nije imao primjedbu na to što je predložio ministar Bevanda. Svi smo smatrali da je to adekvatan način da se obezbijedi dovoljan iznos sredstava za provođenje izbora”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je dugo godina pripremao budžete, bavio se njihovim izvršenjem i da mu nije jasno na koji način misle provesti ovu odluku.

“Ako žele da poštuju minimum zakona i propisa moraće da donesu barem još nekoliko odluka da bi se ovo moglo sprovesti i još jednom pokazati kako se na ovaj način ne pomaže institucijama BiH, na ovaj način se uništavaju institucije BiH”, zaključio je Tegeltija.

Christian Schmidt nametnuo je danas odluku o finansiranju Opštih izbora u BiH.

SB