Vijesti

Kalabuhov direktno: BiH se može odlučiti za vojno – političke saveze, ali Rusija ima pravo da reaguje

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov obratio se Narodnoj skupštini RS i kazao da je ovaj parlamentarni stub RS.

“Rusija kao garant Sporazuma za mir u BiH dosljedno se zalaže za poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda od kojih je sastavljena BiH. Uvjereni smo da decentralizirana arhitektura BiH osigurava normalno funkcioniranje entiteta i života konstitutivnih naroda, ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države”, istaknuo je Kalabuhov.

On se, podsjećamo, obratio na posebnoj sjednici NSRS na poziv iz Banja Luke, a koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Moramo konstatovati destruktivnu politiku međunarodne zajednice. Sebična želja da se njihovi interesi promovišu u BiH prvenstveno kroz euroatlantske integracije dovela je do podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vidimo duboke probleme u FBiH, u kojoj se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje. Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH prenosi na predstavnike konstitutivnih naroda. Rusija se zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika”, istaknuo je Kalabuhov i ponovno osporio Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Dodao je da cijeni principijelan stav vrha RS po ovom pitanju, te da se djelovanje visokog predstavnika ne može smatrati legitimnim.

Kalabuhov je neprihvatljivim okarakterisao i sankcije političkim predstavnicima RS i osudio ih.

“Poštujemo suvereno pravo BiH da ostvaruje vanjskopolitičke prioritete, ali ja imam pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju pristupanja BiH političkim i vojnopolitičkim savezima koji provode agresivnu politiku prema Ruskoj Federaciji”, rekao je Kalabuhov, čime je ponovio ranije prijetnje BiH koje je izrekao moguće komentirati pristupanje BiH NATO-u.

Najavio je skoro otvaranje kancelarije ambasade Rusije u Banjoj Luci i kulturnog centra.

Optužio je Zapad da propagandom iskrivljuje ciljeve “specijalne operacije Rusije u Ukrajini”.

“Veze Rusije sa BiH imaju veliki potencijal. Povećan je izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Uvjereni smo da slične mogućnosti postoje iu ovom trenutku”, kaže Kalabuhov.

Napomenuo je da Rusija svrstava BiH u prijateljsku državu, te podsjetio na produženje ugovora o snabdijevanju plinom po istim uvjetima.

video:

N1

To Top
$(".comment-click-2767").on("click", function(){ $(".com-click-id-2767").show(); $(".disqus-thread-2767").show(); $(".com-but-2767").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });