ZVIZDIĆ: “Izetbegović vrijeđa inteligenciju građana. On je u čvrstoj koaliciji sa Dodikom i Čovićem”

Izjava lidera Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića ,da sedam stranaka svojim dogovorom o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, pomažu SNSD-u i HDZ-u izazvala je oštre reakcije.

Na ove njegove tvrdnje odmah je reagirao Denis Zvizdić, član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i drugi zamjenik predsjednika Naroda i pravde, na svom zvaničnom Twitter nalogu, koji je kazao kako su izjave lidere SDA obmana i vrijeđanje inteligencije građana.

“Izjava Bakira Izetbegovića da kandidatura Denisa Bećirovica “pomaže SNSD-u i HDZ-u” je obmana i vrijeđanje inteligencije građana. Istina je da je SDA u čvrstoj koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om na nivou BiH, i jos čvršćoj sa HDZ-om na nivou FBiH, tako da je jasno ko kome stvarno pomaže”, kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, Izetbegović je kazao kako unutar ove grupacije, kako on navodi, ne postoji zajedničko gledanje ni na ključno pitanje problema sa HDZ.

“Taj potez pomaže SNSD-u i HDZ-u, jer ih na neki način amnestira, odustaje od borbe sa onima koji su istinski problem BiH i, umjesto toga, unosi razdor u probosanski blok. SDA, koja se veoma solidno nosi sa blokadama i koordiniranim pritiscima SNSD/HDZ, i koja ima podršku naroda, jer u posljednja tri izborna ciklusa ta podrška nije pala ispod 275.000 glasova, bit će napadnuta od interesne koalicije stranaka koje pojedinačno u prosjeku imaju deset puta manju podršku, i koje ideološki nemaju nikakvu poveznicu. Dakle, umjesto da svi zajedno usmjerimo energiju kojom bismo odgovorili spregu HDZ-SNSD, energija tih stranaka će biti usmjerena protiv patriotske SDA i mene. Unutar ove grupacije ne postoji zajedničko gledanje ni na ključno pitanje problema sa HDZ”, kazao je Izetbegović u intervju za portal Vijesti.

SB