Vijesti

BAKIR IZETBEGOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: Poslali su mu ekspresan odgovor iz HDZ-a i NiP-a

Reagujući na poruke Izetbegovića u navednom intervjuu, iz HDZ-a su poručili da lider SDA pokušava obmanjuti javnost u slučaju Rezolucije EPP-a “kao što je obmanjivao javnost o reviziji presude protiv Srbije”.

Reakciju iz HDZ-a prenosimo integralno:

“Medijsko spinovanje javnosti vlastitog neuspjeha očito je prešlo u fazu uvjeravanja svog biračkog tijela i maskiranju činjenica. Zašto Izetbegović ne objasni “građanima” o propadanju modela unitarističko građanskog modela kojeg je pokušao nametnuti na Kongresu EPP-a?

Nakon neuspjeha uslijedio je pokušaj blokade dolaska same Rezolucije na dnevni red. U svim svojim neuspjesima, na kraju je upregnuo “građanske” medijske telefone da je ruše i obezvrijede unutar BiH kako bi spasio svoj međunarodni neuspjeh.

Ipak, razumijemo takve očajničke pokušaje spašavanja onoga što se spasiti može. Slično je radio i nakon debakla s revizijom sudskih procesa protiv Srbije nakon koje je obmanjivao kako vlastiti bošnjački narod, tako i svoje vjerne i odane birače. Takav scenarij doživljava već s rušenjem Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno ustavnog udara. Nedavno usvojena Rezolucija je upravo isti primjer.

Obitelj EPP-a svjesna je pogubnosti radikalno unitarističkih pretenzija u pokušaju stvaranja jednonacionalne države. Tri konstitutivna naroda su temeljno konstitucionalno i institucionalno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma. Izborni zakon BiH i njegove izmjene, bilo danas ili sutra, omogućit će legitimnu valorizaciju političke volje triju konstitutivnih zajednica. Valjda Izetbegović već sada polako priprema biračko tijelo koje je sam radikalizirao, za takvo što”, poručili su iz HDZ-a.

Na Izetbegovićev intervju, brzo je reagovao i lider NiP-a Elmedin Konaković.

“Ni ovu priliku predsjednik SDA nije propustio da se obrati meni imenom i prezimenom. U svim svojim javnim nastupima to radi već duži period. Na press konferenciji nakon sjednice GO SDA baš je posvetio pažnju Narodu i pravdi i meni lično. Uglavnom govori neistine, loše spinuje i ponavlja, a kad mi odgovorimo na laži i kažemo istinu, armija botova i uhljeba krene sa tezom “vi samo o SDA govorite”, navodi Konaković i dodaje da nisu tačni navodi o pregovorima iz Neuma.

Konaković tvrdi da mu Izetbegović nije odgovorio na neka pitanja i da javno sučeljavanje već dugo izbjegava.

“Zašto je SDA prestala za zahtjevima da se popravi status Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS-a i radikalno promijenila pravac pa sad traži da se identično rješenje iz RS-a primjeni na Dom naroda Parlamenta FBiH?”, pita Konaković i dodaje da su svi zagovarali reduciranje nadležnosti Doma naroda PFBiH, al’ ne na način da prepišemo loš koncept iz RS-a i legalizujemo sve što Dodik radi.

“SDA se konceptu Vijeća naroda u RS-u dugo protivila, pisala saopštenja, Salkić oštro tražio bolji status u Vijeću, a onda su preko noći od toga odustali. Računaju opet kako je “kod naroda kratka pamet”. Zato mi ne odustajemo od razbijanja svih gnusnih laži režima, ponosni jer smo mu noćna mora i najveća opasnost”, navodi Konaković.

SB

To Top
$(".comment-click-2755").on("click", function(){ $(".com-click-id-2755").show(); $(".disqus-thread-2755").show(); $(".com-but-2755").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });