ČOVIĆ PISAO BUNDESTAGU: “Prijedlog rezolucije je instrument onih koji se zalažu za dominaciju nad Hrvatima”

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pismom se obratio Bärbel Bas, predsjednici Bundestaga, kao i zastupnicima u Bundestagu povodom prijedloga rezolucije frakcija SPD-a, FDP-a i Zelenih pod naslovom “Podržati Bosnu i Hercegovinu na putu prema boljoj budućnosti”.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice Evropske unije za trenutnu političku situaciju i podršku Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u.

Podsjetio je na postojeći sigurnosni kontekst, kao i na užase rata u Bosni i Hercegovini, te je istaknuo solidarnost s patnjom ukrajinskog naroda koji se nalazi pod brutalnom ruskom agresijom, saopćeno je iz PSBiH.

U pismu je Čović ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini, koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma. Podsjetio je na učestale napade na hrvatske simbole i spomenike, te katoličke crkve i groblja.

Naveo je kako se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidovati na političkim funkcijama, kao i za sprečavanje inžinjeringa prema kojem većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Naglasio je kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a naspram neustavnog unitarizma i separatizma. Tim putem je odbacio i ad hominem napade, pozivajući njemačke dužnosnike na saradnju u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će se poštivati Ustav i jačati vladavina prava, navodi se u saopćenju HDZ-a.

SB