Vijesti

Mehmedović odbrusio Juratoviću: Dosta je izjednačavanja, Izetbegović nije isto što su Dodik i Čović

Njemački Bundestag uskoro bi trebao razmatrati rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Budnestagu govorio je o značaju te rezolucije za Bosnu i Hercegovinu koja se nalazi u jeku političke krize.

Naglasio je da bi se ova rezolucija na dnevnom redu Bundestaga mogla naći sredinom juna ili početkom jula ove godine.

Mediji su ranije objavili da se Juratović nije slagao oko jedne stavke sa svojim kolegom zastupnikom u Bundestagu Adisom Ahmetovićem. Juratović je istakao da skoro sve podržava kada je riječ o rezoluciji, ali da je nekoliko stvari bilo sporno.

– Te stvari su bile sporne ne samo meni, nego i Radnoj grupi za evropska pitanja čiji sam član, a koja je jednoglasno tražila nekakve nadoknade prije svega po pitanju nacionalizma gdje je istaknuto da se nacionalisti trebaju navesti imenom i prezimenom. Shodno tome, odlučili smo da u tom slučaju trebaju biti tri imena navedena. Dakle, tu se prije svega ističe Dodikov nacionalizam, zatim, nacionalizam Dragana Čovića, ali isto tako i Bakira Izetbegovića. Ahmetović je bio mišljenja da Izetbegović ne treba biti na tom spisku jer on nije secesionista. Međutim, tu nije riječ samo o secesionizmu nego i o nacionalizmu – naveo je Juratović za N1

Također, on se oglasio i na svom Twitter profilu. Napisao je kako je “nekoliko dana pogrešno optuživan da je htio spriječiti jasnu osudu Milorada Dodika i Dragana Čovića kao nacionalista u prijedlogu poslaničkih grupa vladajuće koalicije Semafora.

Tačno je da sam se, naprotiv, zalagao za korištenje riječi “etnički-nacionalist” za Srbina Milorada Dodika, Hrvata Dragana Čovića i Bošnjaka Bakira Izetbegovića. Moja posvećenost demokratskoj BiH i ravnopravnim građanima širom BiH mi je pri srcu i ne mogu stajati po strani dok se nacionalistima udvaraju. Budućnost je u demokratskoj BiH sa proevropskom orijentacijom – za to moramo ojačati demokratske snage i sve nacionalističke snage nazvati onim što jesu: nacionalistima i rušiteljima društvene kohezije! – napisao je Juratović.

Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović mu je odmah odgovorio te poručio da nisu svi isti.

– Godinama poslije agresije slušamo izjednačavanje svih strana u Bosni, pa evo i Juratovića! To što radi Juratović je velika pomoć Srbiji i Hrvatskoj, velika pomoć Vučiću, koji će reći-vidite, nije kriva Srbija i Dodik, i Izetbegović je kriv. Isto će reći i Plenković i Milanović.

Ako je Bakir isto što i Dodik i isto što i Čović, onda on priprema pripajanje dijelova Hrvatske i Srbije Bosni i Hercegovini. Ovo je ista pokvarena politika EU koja je skrivala agresiju govoreći o građanskom ratu u BiH. 30 godina poslije, Juratović isto radi. Onda Juratoviću-kakva je razlika između Čovića i Merkelove, oboje dolaze iz pučanskih stranaka dakle nacionalisti su oboje. Kakva je razlika između tebe Juratoviću i Željane Zovko koja sa ekipom pokreće Herceg Bosnu i hrvatsku samoupravu, uništava građansko biće Bosne, jer i Željana Zovko i Milanović i Vučić kažu u suštini isto što i Juratović. Juratoviću, govoriš kao Kalabuhov, kao ruski ambasadori u Beogradu i Zaharova. Ruska politika Juratovića. Svi su isti. Nismo. Mi ne diramo ni Srbiju ni Hrvatsku. Vučić priča o državnoj imovini BiH. Bakir ne priča o državnoj imovini Srbije na Sandžaku. Hoćete da nas natjerate da o tome počnemo priču. E pa pričat ćemo!

Plenković i Vučić i Milanović će biti vrlo vrlo zahvalni Juratoviću na tvrdnji Juratovića. A posebno bi mu se zahvalili Tuđman i Milošević da su još živi. Tako se dijeli Bosna-svi su isti. Nismo-tako kupujete svoje interese u Srbiji i Hrvatskoj . napisao je Mehmedović.

faktor

To Top
$(".comment-click-2722").on("click", function(){ $(".com-click-id-2722").show(); $(".disqus-thread-2722").show(); $(".com-but-2722").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });