Odgovor na zabranu šetnje na “Dan bijelih traka” u Prijedoru

Policijska uprava Prijedor izdala je u ponedjeljak rješenje kojim se zabranjuje šetnja građanima Prijedora prilikom obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu 31. maja. Tim povodom reagovala je Naša stranka.

“Policijska zabrana mirne šetnje u Prijedoru povodom Dana bijelih traka čin je ponižavanja i zastrašivanja samih žrtava. Istih onih ljudi koji su 1992. bili prisiljeni nositi bijele trake ako hoće da izađu u grad. Na to ih je prisiljavala ista ta policija koja im danas zabranjuje šetnju s bijelim trakama oko ruke. Zabranjuje im da tako komemoriraju vlastito stradanje u zločinu inspirisanom ideologijom nacizma. Time se žrtvama, ali i svima drugima koji žele obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru poručuje da im se u tom gradu ne može garantovati sigurnost, što ih treba obeshrabriti da ikako dođu u Prijedor”, poručili su iz Naše stranke.

“To s jedne strane pokazuje koliko je vlast u Prijedoru, ali i u cijeloj Republici Srpskoj nespremna da se suoči s prošlošću, a s druge strane pokazuje i to da je spremna dopustiti zločin i tako biti njegovim saučesnikom ako se učesnici Dana bijelih traka ogluše na njihovu zabranu.

Pokazat ćemo da se ne plašimo, pokazat ćemo dostojanstvo, odat ćemo počast žrtvama diljem BiH, diljem svijeta, pa tako i u samom Prijedoru. Jedan dan, barem na simboličkom nivou, izjednačit ćemo se sa prijedorskim žrtvama. Ako danas treba biti i doslovno u njihovoj situaciji, okružen fašistima koji su spremni napasti mirnu povorku u šetnji, bit ćemo. Jedan dan je ništa naspram višegodišnjeg terora koji su u Prijedoru 1992. trpili Bošnjaci i Hrvati, kao i drugi građani koji su ispoljavali otvoreno neslaganje sa zločinačkom politikom Radovana Karadžića. Vjerujemo da do toga ipak neće doći i pozivamo sve koji su imali namjeru doći u Prijedor da to i učine. S bijelim trakama oko ruke, naravno”, stoji u reakciji Naše stranke.

Podsjećamo, prvi put nakon devet godina u Prijedoru na Dan obilježavanja bijelih traka neće biti šetnje. Riječ je o simboličnoj protestnoj šetnji u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

U odluci Policijske uprave se navodi kako je građanima dozvoljeno samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u vremenu od 12 do 13 sati.

N1