HDZ I EPP UPUTILI PRIJEDLOG REZOLUCIJE U EVROPSKI PARLAMENT: “Legitimno predstavljanje preduslov za stabilnost BiH!”

Portal “Istraga.ba” došao je danas u posjed prijedloga “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” koju će u Evropski parlament uputiti grupaciji Evropskih narodnih stranaka u okviru kojih djeluju europarlamentarci iz HDZ-a.

U uvodu rezolucije se ističe da u “kontekstu drastičnog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Evropi uslijed agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Evropska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore koji će usmjeriti Jugoistočnu Evropu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti”.

Podsjeća se na zaključke Hitne rezolucije Evropskih narodnih stranaka sa kongresa EPP-a u Zagrebu iz 2019. godine u kojoj se kaže da “Zapadni Balkan ostaje područje strateške važnosti za Evropsku uniju budući da stabilnost, ekonomija i društveni razvoj u regiji imaju direktne konsekvence na EU“.

Pri tome, stoji u Rezoluciji, proces pristupanja igra ključnu ulogu u osiguranju transformacije Bosne i Hercegovine u stabilnu i funkcionalnu evropsku zemlju.

EPP-a naglašava zabrinutost neusvajanjem reformi usklađenih sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. EPP, stoji u rezoluciji, čvrsto vjeruje da barem nekoliko prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba biti implementirano što je prije moguće, među kojima je izborna i ograničena ustavna reforma, kao i osiguranje funkcionalnosti svih državnih institucija. Paralelno treba biti postignut i značajan progres u implementaciji drugih vitalnih reformi kao što je jačanje mehanizma koordinacije, osiguranje efektivne koordinacije i kapaciteta za upravljanje granicom i implementiranje antikorupcijskih mjera, stoji u prijedlogu reozlucije.

Dalje, EPP pozdravlja zaključke Evropskog vijeća o Bosni i Hercegovini sa sastanka od 24-25. marta 2022. godine i podržava naknadnu posjetu Sarajevu od strane predsjednika Evropskog vijeća kojom je potvrđen najviši nivo posvećenosti u cilju postizanja dogovora o izbornoj reformi i ograničenoj reformi ustava. EPP također pozdravlja nastojanja svih institucija, uključujući i Evropsku komisiju, Europsku službu za vanjske poslove, Ureda visokog predstavnika u BiH i Venecijanske komisije u pomoći političkim liderima u BIH da pronađu konsenzus. U tom kontekstu, EPP poziva na punu implementaciju Mostarskog sporazuma o izbornoj reformi iz 2020. godine koji je postopisan od strane predstavnika EU i drugih međunarodnih zvaničnika.

EPP-a također naglašava podršku političkom dijalogu kojem se mora dati priotiret nad blokiranjem najvažnijih političkih procesa i reformi čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalnu prijetnju za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u BIH.

Također, EPP poziva na brzu promjenu Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i na implementaciju principa pune jednakosti, pariteta i nediskiminacije sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u svim političkim institucijama.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se dalje u rezoluciji, EPP smatra da je preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike.

Na kraju, EPP poziva sve političke lidere i institucije BiH da daju svoj konstruktivni doprinos u osiguranju poštenih izbora i izbjegnu izbornu praksu koja će dovesti u opasnost legitimno poliitčko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i svih građana.