EU diplomate tvrde: Sattler blokira OHR da donese odluku za finansiranje izbora?

Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru Visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, uslijedile su reakcije.

Sattler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović kazao je kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

“Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva. Opasna stvar. Veza između Sattlera i Čovića je dugo prilično čudna. Bilo da je Sattler kao David Mcallister regrutiran u utjecajnu mrežu HDZ-a ili pogrešno vjeruje da se Čovića može urazumiti ili kao izaslanik EU, ugrožava institucionalni poredak BiH”, naveo je Mujanović.

Na ovo je reagovao je parlamentarac EU Thomas Waitz. Uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Iz Centralne izborne komisije BiH kazali su kako imaju “informacije da se u međunarodnim krugovima priča da su komotni ako u junu i julu dobiju novac”.

“To jednostavno nije tako. Imamo i više nego dovoljno argumenata za ovakav pristup Molim da se ne ugrožava izborni proces, ne zanima nas kakav će biti tekst izbornog zakona mi smo tu imenovani da ga provodimo kakav god da je”, rekao je Suad Aranutović, predsjednik CIK-a na sjednici održanoj u četvrtak 19. maja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda saopćio je da je jučer dostavio dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Za N1 je potvrđeno kako je sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za četvrtak, a da je na dnevnom redu i ovaj dokument.

N1