Vijesti

Milanović pisao NATO-u: “Pozvao na sprečavanje izbora u BiH”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poslao je pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u Bosni i Hercegovini. Pozvao je na sprečavanje opštih izbora u BiH.

U pismu, koje su Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr dobili na uvid, piše kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a zahtjevom za punopravno članstvo, odabrali su novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa, motivirani ruskom agresijom na Ukrajinu. Nema spomena o vetu.

Milanović Stoltenbergu piše i kako je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a, te aktivno sudjeluje u misijama, poput one u Afganistanu – stoga sada očekuje od “saveznika da čuje i našu zabrinutost i kad god je to moguće, da nas podrži u tome”.

Predsjednik RH je pojasnio i složenu situaciju u BiH koja direktno utiče i na Hrvatsku. Milanović piše kako je Bosna i Hercegovina država čija stabilnost zavisi o “jednakopravnosti tri konstitutivnih naroda, kako je to je definisano u Dejtonskom/Pariskom sporazumu. Hrvatskoj, koja dijeli preko 1.000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a da pogoršanje situacije tamo, ugrožava i našu sigurnost”.

“Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona. Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protivstavna i prema njihovom najvišem sudu”, piše Milanović. Dodaje kako smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

“Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se spriječe još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se spriječe daljnja destabilizacija zemlje”, upozorava Milanović i moli glavnog sekretara Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a.

N1

To Top
$(".comment-click-2607").on("click", function(){ $(".com-click-id-2607").show(); $(".disqus-thread-2607").show(); $(".com-but-2607").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });