EU ne želi zaustaviti Zagreb koji daje podršku Draganu Čoviću za ukidanje demokratije u BiH

EU mora zauvijek eutanizirati ‘Veliku Hrvatsku’ i ‘Veliku Srbiju’, dvije Rusije na Balkanu koje čekaju svoju priliku i pripremaju teren za ostvarenje ratnih ciljeva, poručio je zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

“Hrvatska je dio EU! EU ne želi zaustaviti Zagreb koji daje podršku Čoviću za ukidanje demokratije u BiH. Jeste li čuli Zagreb da je osudio Čovića zbog onemogućavanja održavanja izbora?
Da li će EU uvesti sankcije ili mjere Hrvatskoj zbog ovoga kao u slučaju Poljske ili Mađarske.NE! Onda nam je sve jasno.

Ukidanje demokratije u BiH onemogućavanjem izbora je pod pokroviteljstvom Hrvatske kao članice EU. Znači i pod pokroviteljstvom EU koja to ne sankcioniše. Upravo time EU šalje poruku Putinu: imaš pravo da upadneš u drugu zemlju i „uređuješ“ je pod izgovorom prava za Ukrajinske Ruse. Za postupanje HDZ-a i Bevande oko izbora, Visoki predstavnik, Vijeće Evrope i Borrel javno bi trebali svu krivicu prebaciti na Zagreb i Milanovića i Grlića Radmana koji su stvarali klimu i podlogu za Bevandine i HDZ blokade izbora”, mišljenja je Mehmedović.

HDZ BiH i Čović su samo prst ruke Zagreba u BiH, dodaje Mehmedović, a Bevanda nokat na tom prstu.

“EU čak nije opomenula Hrvatsku zbog tako besprizornog postupka kao što je blokada ulaza Finske u NATO zbog izbornog zakona u drugoj zemlji. To što su Borrel i EU ostali nije mi na taj postupak je pogonsko gorivo i signal da se izbori mogu blokirati i ponoviti slučaj „ Mostar bez izbora“. Kampanja brutalnog miješanja Hrvatske u unutarnje stvari BiH oko izbornog zakona vođena je od jedne članice EU, a da EU niti jednom nije javno opomenula Hrvatsku zbog toga. HDZ BiH za ukidanje demokratije onemogućavanjem izbora ima direktnu podršku Hrvatske kao članice EU kojom se hvale i predsjednik Milanović i premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Radman“, ističe Mehmedović.

Veliku odgovornost snosi EU koja je eutanizirala svoje principe kad je BiH u pitanju, držala oči zatvorenim pred retorikom Kolinde Grabar Kitarović o BiH i od Šešeljevog i Miloševićevog učenika pravila proevropskog lidera i čovjeka koji treba uvesti Srbiju u EU.

“Provođenje presude Međunarodnih sudova za ratne zločine i UZP te genocid značilo bi ukidanje politike i političkih stranaka pod čijim pokroviteljstvom su provodjeni, a nametanje odštete Srbiji i Hrvatskoj za agresiju i ratnu štetu. To je jedini izlaz iz stanja u kojem se BiH nalazi tri decenije. Sve dok se to ne desi, ići ćemo iz krize u križ, iscrpljivanje pokušajima da se u miru dostignu ratni ciljevi i dokaže mirovni cilj: da BiH ne može funkcionirati bez podjele na tri etničku teritoriju. Švedska je oko hrvatske blokade prijema u NATO-u zbog izbornog zakona BiH odgovorila je Milanoviću da Švedska i Finska uplaćuju milijarde u budžet EU iz kojeg Hrvatska povlači milijarde i da veta mogu ići u oba smjera.Ali i veliko priznanje – EU može na isti način zaprijetiti Hrvatsku da ne vrši pravnu agresiju na BiH izbornim zakonom jer Hrvatska je uvukla cijelu EU kao saučesnika u pravnoj agresiji na BiH”, dodao je Mehmedović.

NAP