HINA: “dvojica jakih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva mogli nagnati Bošnjake da ne ‘rasipaju’ glasove na Komšića”

Najveće opozicione stranke u BiH najavile su da će lideru najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću suprotstaviti zajedničkog kandidata u utrci za državni vrh, što bi moglo umanjiti izglede Željka Komšića da četvrti put postane hrvatski član Predsjedništva BiH, piše Hrvatska novinska agencija (HINA).

U zajedničkome saopćenju stranaka Narod i pravda, SDP-a BiH i Naše stranke, koje su na vlasti su u gradu i kantonu Sarajevo, navodi se kako su dogovorili da će imati zajedničkoga kandidata za Predsjedništvo BiH.

HINA prenosi pisanje medija u BiH da će to biti Denis Bećirević, zvaničnik SDP-a BiH koji je aktualni izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bećirović je, podsjeća HINA, na posljednjim općim izborima održanim 2018. osvojio 20.000 glasova manje od Šefika Džaferovića iz SDA.

Svoga kandidata opozicione bošnjačke stranke službeno će predstaviti u subotu. Vjeruju da će njihov kandidat pobijediti na izborima čije je održavanje predviđeno u oktobru ove godine.

“Osigurana je široka podrška bloka oporbenih stranaka koja trasira put pobjedi našeg kandidata”, stoji u saopćenju triju stranaka.

Ranije su, piše HINA, podršku Bećiroviću kao kandidatu za bošnjačkoga člana Predsjedništva najavile i druge manje opozicione stranke Savez za bolju budućnost BiH, Narodna europska stranka, ali i utjecajni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Formalno u SDA nisu donijeli odluku da će njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH biti aktualni predsjednik Bakir Izetbegović, no više zvaničnika istaknulo je njegovo ime u toj utrci, podsjeća Hrvatska novinska agencija.

HINA zaključuje da bi “dvojica jakih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva mogli nagnati Bošnjake da ne ‘rasipaju’ glasove na Željka Komšića, koji je, iako hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, dominantno izabran njihovim glasovima”.