Vijesti

ZOVKO U OGORČENJU SVE PRIZNALA: “Bošnjačka propaganda i mediji uništavaju sve ono za što se Hrvatska i ja zalažemo ovdje u EP!”

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko gostovala je danas u programu televizije N1. On je nastojala objasniti video snimak koji je objavila a na kojem se vidi da je njemački europarlamentarac Davic McAllister ilustrira kako premijer Hrvatske Andrej Plenković crtanjem karte BiH objašnjava hrvatsko pitanje i burne reakcije javnosti koje su uslijedile.

“To je netočno i zlonamjerno. On je to uradio kako bi pokazao gdje se Hrvati nalaze u BiH kao dokaz da je BiH nedjeljiva i nemoguća bez Hrvata u njoj”, kazala je, a zatim dodala:

“Ono što bošnjačka propaganda, mediji i botovi rade, koji bombardiraju i uništavaju sve ono za šta se Hrvatska i ja zalažemo ovdje u Evropskom parlamentu, je na sramotu naroda kojeg ja izuzetno cijenim i volim. Oni se ne smiju služiti tom politikom jer među Hvatima imaju najveće zagovornike. Sve ono što se čini protiv Hrvata u BiH nije dobro niti će rezultirati mirom i stabilnošću BiH jer bez Hrvata BiH neće opstati”.

Na pitanje ima li šanse da se promjeni Izborni zakon BiH prije oktobra budući da u BiH uskoro stiže Charles Michel (predsjednik Evropskog vijeća), odgovorila je:
“Bila sam svjedokom njegovih napora u pregovorima između lidera Azerbejdžana i Armenije i veliki je diplomat. Svjestan je problema između bošnjačkih i hrvatskih lidera i uz objašnjenje premijera Andreja Plenkovića, zna sve. Na tragu tih sposobnosti će sjesti s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem i naći konsenzus, jer smo u delikatnoj situaciji i da imamo sigurnosni problem zbog rata u Ukrajini. Imamo velika očekivanja”.

Zovko u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o Izbornom zakonu BiH. Komentirajući poziv predsjednika Zorana Milanovića koji je uputio predstavnicima Hrvata u BiH (HNS i HDZ) da se deklariraju i izjasne jesu li za njegov pristup rješavanja ovog problema, kazala je da ono što Milanović govori nema nikakav utjecaj u zemlji koja je nadležna za rješavanje problema – SAD.

“Postoji apsolutni konsenzus o potrebi zajedničke linije obrane od agresije Rusije. Bošnjačka propaganda je širila imidž da HNS radi pod ruskim utjecajem i da je Čović njihov igrač. Milanović da želi pomoći Hrvatima u BiH napravio bi kontakt s liderima koji odlučuju u EU, Njemačkom koja osuđuje HDZ zbog toga. Plenković, Radman Grlić i ja radimo napore na međunarodnoj sceni i Plenković koristi svaki minut vremena da diplomatama međunarodnim objasni kompleksnost situacije”, kazala je za N1.

Na pitanje je li ovdje samo riječ o tome da nema jednakog pristupa ovoj temi između Vlade Hrvatske i predsjednika, budući da su podijeljeni i ne kreiraju zajedničku vanjsku politiku, Zovko je rekla:

“Činjenica da se ovom istom uvjetovanju želi pridružiti predsjedniku Turske Erdoganu i koristiti ucjenu kao polugu za rješavanje problema, i to nije mudar potez. Moramo podržati sve one koji štite svoje granice. Hrvati u BiH ne trebaju biti izloženi takvim podjelama. Erdogan to može tražiti, ali ne mi”.

Govorila je i o “trećem entitetu”.

“Jedina ideja da BiH funkcionira je federalizam, kao Belgija. Prava koja su dobivena u drugim federalnim državama u EU su u skladu s politikama EU. Milanović nije upoznat sa svim Hrvatima u BiH. Politika HDZ-a je da i ona manjina mora biti zaštićena gdje god bila. Separatizam ne može proći u EU”, zaključila je Zovko.

N1

To Top
$(".comment-click-2578").on("click", function(){ $(".com-click-id-2578").show(); $(".disqus-thread-2578").show(); $(".com-but-2578").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });