PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito su udar na pravnu državu…”

Nakon posljednjih blokada od strane HDZ-a BiH i najave dolaska predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela u BiH, zavladala je uzbuna u redovima Čovićevog HDZ-a koji se jutros oglasio saopćenjem za javnost.

“Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona.

Takvi pokušaji nedvojbeno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona.

Višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sustav. Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja proračuna. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost.

Javnost mora i hoće znati, a nadamo se da će im najglasniji pojedinci dati te odgovore.

“Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva financija i riznice BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”, izjava je ministra Bevande koju u potpunosti podupiremo jer očito jedini želimo pravni red u našoj državi.

Naglašavamo i napominjemo bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informiramo ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH. Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog točke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu”, navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

SB