Vijesti

PROF. SEAD TURČALO:“Svjetski lideri se ne bude i ne idu na spavanje misleći o BiH, to morate vi”

“Oni koji donose odluke u Bosni i Hercegovini moraju početi gledati širu sliku, da nemaju sindrom neuobičajene važnosti pa misle da se svjetski lideri bude i odlaze na spavanje misleći o BiH. To se ne dešava, vi morate promišljati”, rekao je profesor Sead Turčalo uoči Okruglog stola “Izazovi i perspektive geopolitičke situacije – pozicija BiH u svijetu ukrajinske krize”.

Profesor Turčalo navodi kako Bosna i Hercegovina u ovom trenutku shvata koliko je cijela vanjska politika geografična.

“Ne možete pobjeći iz svoje geografije i ključni geopolitički izazovi dolaze iz geografskog okruženja. Imajući u vidu da nismo postigli konsenzus o državi, imamo najprije situaciju da se najprije situacije pokušavaju urušiti, a u tome asistiraju susjedne države. Druga dimenzija se odnosi na situaciju da se bilo koji događaj u svijetu reflektira i na malu državu poput BiH”, rekao je Turčalo.

Ističe da rat u Ukrajini, na žalost Ukrajine, ali na sreću BiH, stavio je našu zemlju u fokus.

“Prozreo se maliciozni ruski uticaj i ko su igrači koji asistiraju u održavanju statusa quo ili urušavanju države. To su neke naučene lekcije”, dodao je.

Istakao je kako je problem u BiH taj što djelujemo reaktivno, a ne proaktivno.

“Mi nemamo borbu kakvu bi zahtijevala ovakva situacija. Evo primjer izbornih reformi, mi ne šaljemo poruku šta želimo i koji sadržaj želimo. Govori se o građanskoj državi, a mi i dalje ne znamo šta je to, nije objašnjeno. Trendovi poput migracija i odlaska ljudi imaju sigurnosne i geopolitičke posljedice. Mi proaktivno moramo razmišljati da u narednih 10-15 godina vratimo ljude koji su otišli vani da kreiraju progresivniju BiH”, kazao je.

N1

To Top
$(".comment-click-2550").on("click", function(){ $(".com-click-id-2550").show(); $(".disqus-thread-2550").show(); $(".com-but-2550").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });