IZBORI 2022: Ništa od izdvajanja novca za izbore, HDZ bio protiv razmatranja te tačke

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na današnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Kako je potvrđeno za N1 iz Vijeća ministara BiH, predloženi dnevni red niti predložena tačka dnevnog reda nisu dobili potrebnu podršku, obzirom da podršku predloženom redu i točci nisu dali ministri iz reda hrvatskog naroda.

“Generalno tajništvo će u najkraćem roku izvijestiti o daljnjem toku i potrebnim koracima, sukladno odredbama Poslovnika o radu Vijeća ministara”, kazali su za N1.

Za odluku su bili SDA, DF i SNSD, a protiv ministri iz HDZ-a BiH. O tome se oglasio i zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Kako N1 saznaje, sjednica još nije završena.

Bevanda je naglasio da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu – saopćeno je iz tog ministarstva.

“Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda. U Mišljenju Ministrstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”, istaknuo je Bevanda.

Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantsva.

“Inače, poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje proračuna za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci”, navodi Bevanda.

Ističe da nije želio da ulazi u javne polemike, niti je želio ići ispod razine neprimjerene funkciji koju obnaša, kao ni osobnih ubjeđenja, ali je postao predmetom progona i hajke.

“Nažalost, živimo u društvu u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom. Sve to potvrđuje neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je Središnje izborno povjerenstvo BiH instruirano od strane svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje”, naglasio je Bevanda.

Ministar financija i trezora BiH zaključio je da će unatoč svemu svoj posao raditi sukladno Ustavu i propisima koji to definiraju u vjeri da je to jedini put i način djelovanja u BiH”, navodi se u saopćenju iz tog ministarstva.

N1