TEGELTIJA SE U DODIKOVO IME PRAVDAO AMERIKANCIMA U BIJELOJ KUĆI: “Republika Srpska ne želi, niti planira SECESIJU”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je imao sastanke u Washingtonu sa predstavnicima Bijele kuće, gdje je poručio da Republika Srpska ne planira secesiju i da je važno dijalogom riješiti unutrašnja pitanja u BiH.

“Sastanke u Bijeloj kući i State Departmentu iskoristio sam da prenesem stavove o stanju u Bosni i Hercegovini. Ponovio sam strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa, na kojem počiva država s dva entiteta i tri kontitutivna naroda. Iskazao sam zabrinutost zbog neslaganja za unutrašnji dijalog, jer jedna od strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenja koja će odgovarati toj strani”, rekao je Tegeltija.

On dalje navodi da je predstavnicima SAD-a rekao da pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada u BiH se svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane izvještaje što ponekad dovodi do situacije da te institucije i zemlje donose pogrešne odluke.

“U fokusu njihovog interesovanja je bilo održavanje izbora ove godine. Rekao sam da je važno da se održe izbori, iako uslovi ne garantuju da će se izborni rezultati implementirati nakon provedenih izbora. Stav SAD-a je taj da su svjesni da će implementacija rezultata biti komplikovana i teška, ali da smatraju da će se nakon izbora raditi na samoj implementaciji”, dodao je.

On je rekao da je američke zvaničnike pozvao na dijalog, da dođu u BiH i da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima.

“Rekao sam da RS podražava Dayjtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu cjelovitost BiH. Ponovio sam da Republika Srpska ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH. To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovdje opterećeni stavovima koji optužuju RS da pokušava sprovesti proces secesije”, kazao je Tegeltija.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je saopćeno da će se Tegeltija sastati, u odvojenim susretima, sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednosti pri Bijeloj kući Amandom Sloat, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Dereckom J. Hoganom, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

SB