Vijesti

Upozorenje Dodiku iz zemalja G7, neće se tolerisati secesionistička politika

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanju Kosova sa tim mjerama, navodi se u kominikeu zemalja G7 koji prenosimo u cijelosti:

“Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu.

Pozivamo na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim nivoima da u potpunosti nastave sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru.

U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR-a Althea za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji”, stoji u komisiji grupe sedam najrazvijenijih država svijeta.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se kako bi razmotrili događanja u svijetu.

Bavili su se i zapadnim Balkanom, au tom dijelu kominikea najviše je riječi bilo o Bosni i Hercegovini.

Riječnik je čak i iznenađujuće oštar te predstavlja više nego jasno upozorenje svima koji podrivaju funkcionalnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i aktivnosti međunarodne zajednice u njoj.

Šefovi diplomatija država grupe G7 zahtijevaju i dijalog u regionu zapadnog Balkana, “da se u potpunosti implementiraju svi prethodni sporazumi bez odlaganja i da normaliziraju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti realizaciju njihovih europskih perspektiva, doprinijeti regionalnoj stabilnosti i od svih koristi ljudima u regionu”.

“Ponovo potvrđuje našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo jedinstvo zapadnog Balkana u osudi ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN-a (UNGA).

Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje vanjske politike u EU, uključujući sankcije i njihovu provedbu.

Pozivamo Srbiju da učini isto.

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanju Kosova sa tim mjerama.

Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih ugljovodonika i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Snažno podržavamo brzo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pozivamo zemlje u regionu da unaprijede unutarnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, da prošire domaći politički prostor, da poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, da nastave svoje napore u spriječavanju radikalizacije nasilja, da podržavaju pomirenje, te se bore protiv dezinformacije i negiranja genocida, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Podržavamo napredak u inkluzivnoj regionalnoj suradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa”, saopćili su ministarstva najrazvijenijih država svijeta.

U fokusu njihovog susreta bila je agresija Rusije na Ukrajinu” navodi se u kominikeu.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba prisustvovao je dijelu samita.

NAP

To Top
$(".comment-click-2508").on("click", function(){ $(".com-click-id-2508").show(); $(".disqus-thread-2508").show(); $(".com-but-2508").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });