Upozorenje Dodiku iz zemalja G7, neće se tolerisati secesionistička politika

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanju Kosova sa tim mjerama, navodi se u kominikeu zemalja G7 koji prenosimo u cijelosti:

“Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu.

Pozivamo na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim nivoima da u potpunosti nastave sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru.

U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR-a Althea za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji”, stoji u komisiji grupe sedam najrazvijenijih država svijeta.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se kako bi razmotrili događanja u svijetu.

Bavili su se i zapadnim Balkanom, au tom dijelu kominikea najviše je riječi bilo o Bosni i Hercegovini.

Riječnik je čak i iznenađujuće oštar te predstavlja više nego jasno upozorenje svima koji podrivaju funkcionalnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i aktivnosti međunarodne zajednice u njoj.

Šefovi diplomatija država grupe G7 zahtijevaju i dijalog u regionu zapadnog Balkana, “da se u potpunosti implementiraju svi prethodni sporazumi bez odlaganja i da normaliziraju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti realizaciju njihovih europskih perspektiva, doprinijeti regionalnoj stabilnosti i od svih koristi ljudima u regionu”.

“Ponovo potvrđuje našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo jedinstvo zapadnog Balkana u osudi ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN-a (UNGA).

Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje vanjske politike u EU, uključujući sankcije i njihovu provedbu.

Pozivamo Srbiju da učini isto.

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanju Kosova sa tim mjerama.

Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih ugljovodonika i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Snažno podržavamo brzo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pozivamo zemlje u regionu da unaprijede unutarnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, da prošire domaći politički prostor, da poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, da nastave svoje napore u spriječavanju radikalizacije nasilja, da podržavaju pomirenje, te se bore protiv dezinformacije i negiranja genocida, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Podržavamo napredak u inkluzivnoj regionalnoj suradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa”, saopćili su ministarstva najrazvijenijih država svijeta.

U fokusu njihovog susreta bila je agresija Rusije na Ukrajinu” navodi se u kominikeu.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba prisustvovao je dijelu samita.

NAP