Gnusna provokacija u Prijedoru: “Na Dan bijelih traka slave rođendan Orbanu”

Članovi Omladinske organizacije “Princip” iz Prijedora žele u ovom gradu da 31. maja proslave 58. rođendan premijera Mađarske Viktora Orbana i 55. rođendan vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića. Istog dana u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima koji su se u tom gradu dogodili.

Skup, odnosno rođendanska proslava biće na Malom gradskom trgu u Prijedoru od 10 do 14 sati a prijema najavi organizatora očekuje se učešće preko 1.000 ljudi.

31. maja 1992. izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

N1