Vijesti

Nakon RS došla na red Federacija, Schmidt šalje pisma premijerima

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je nadležne institucije u Unsko-sanskom kantonu i kantonalnog premijera da “pokrenu proces revizije postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine u USK”.

U pismu Schmidta upućeno premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću, koje je u posjedu N1, podsjeća se kako je Ustavni sud BiH izvršio ocjenu ustavnosti nekoliko zakona entiteta Republika Srpska kojima se uređuje pitanje državne imovine i javnih dobara, te je u više slučajeva ustanovio da ispitivani zakoni, odnosno pojedine odredbe sadržane u tim zakonima, nisu u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

“To se prije svega odnosi na Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu br. U-1/11 od 13. jula 2012. godine kojom je Sud utvrdio da je država BiH titular cjelokupne državne imovine i da ima isključivu nadležnost da to pitanje uređuje putem odgovorajaćih zakona koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Dodatne odluke u kojima se ponavljaju ovi temeljni pravni principi uslijedili su u februaru 2022. godine (predmet br. U-8/19 u vezi sa članom 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS i predmet br. U-9/19 u vezi sa Zakonom o unutrašnjoj plovidbi RS) te u septembru 2021. godine (predmet br. U-4/21 u vezi sa Zakonom o šumama RS”, stoji u pismu Schmidta.

Dalje se poentira kako je očigledno da se navedene odluke i principi koje je utvrdio Ustavni sud BiH primjenjuju na cjelokupnu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Stoga, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini uputio je poziv kantonalnom premijeru Ružniću…

“U interesu očuvanja vladavine prava i zaštite imovinskih interesa države BiH i drugih subjekata, molim Vas da pokrenete proces revizije postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine u vašem Kantonu. Neki od ovih zakona i propisa usvojeni su nekoliko godina prije donošenja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, pa bi stoga bilo neophodno da nadležne institucije USK pažljivo preispitaju sve relevantne zakone i propise, te da ih, po potrebi, izmjene i dopune u skladu sa principima sadržanim u relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH”, navodi se još u pismu.

Na kraju je premijeru Ružniću i vlastima USK poručeno kako će OHR rado pružiti pomoć i podršku u ovom poduhvatu “ukoliko to budu smatrali korisnim”.

Kako ekskluzivno saznaje N1, pismo sličnog sadržaja će uskoro biti upućeno i ostalim kantonalnim premijerima u Federaciji BiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio je pokušaj vlasti Republike Srpske da državnu imovinu prebaci na sebe.

Schmidt je 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Ovime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka o obustavi Zakona RS-a je objavljena na web-stranici OHR-a, čime je stupila na snagu.

“Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda BiH. Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom”, rekao je Christian Schmidt.

Druga odluka o kojoj govori visoki predstavnik odnosi se na Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Izmijenjena su tri člana Zakona čime je Schmidt spriječio enetitete ili bilo koji drugi organ da raspolaže državnom imovinom do “stupanja na snagu zakona na državnoj razini kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština BiH, odnosno sve dok visoki predstavnik ne odluči drukčije”.

On je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska.

To Top
$(".comment-click-2498").on("click", function(){ $(".com-click-id-2498").show(); $(".disqus-thread-2498").show(); $(".com-but-2498").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });