ZVIZDIĆ:”HDZ se vrlo često pojavljuje kao bek vokal politike SNSD-a , eho onoga što prethodno kaže Dodik”

“Kada je riječ o optužnici za Dobrovoljačku mislim da je riječ o jednom apsurdu. dok sva javnost očekuje da se pokrenu optužnice i da budu procesuirani i osuđeni oni koji su divljački, zločinački, bjesomučno garantirali Sarajevo i ubijali njegove građane preko 1.400 dana, mi danas svjedočimo jednoj apsurdnoj odluci da bude pokrenuta optužnica za ljude koji su u tom trenutku ustvari odbranili pokušaj početka okupacije Sarajeva”, istakao je u Dnevniku D Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Ja sam sasvim siguran da će ljudi koji su nabrojani na toj optužnici dokazati svoju punu nevinost, ali pokrenuti optužnicu u trenutku kada su Haški sudovi rekli da za tako nešto nema osnova i da je ta kolona bila legitiman vojni cilj, čini mi se da ima naznake nepoštivanja standarda, uzusa i pravila struke nego jedne vrste političkog utjecaja u pokušaju da se izjednače žrtva i agresor.”

O obraćanju Christiana Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti kaže da je u izvještaju vrlo precizno detektirao probleme u BiH, uzroke i nosioce tih problema.

“Na bazi reakcije unutar BiH možemo jasno prepoznati da su svi oni koji su navedeni u tom izvještaju ustvari i prepoznali. Uzimajući reakcije gospodina Dodika ili HNS-a vidljivo je na koga je glavni akcenat stavio visokog predstavnika govoreći o pokušajima narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, o pokušajima secesionizma, novog teritorijalnog preustroja, onima koji su blokirali napredak BiH na putu euroatlanskih integracija, koji ne dozovljavaju da se etabliraju principi vladavine prava i koji se aktivno bave korupcijom i kriminalom. Dakle, on je to vrlo jasno pobrojao kao što je i dao naznake da je i dalje spreman da koristi bonske vlasti u cilju zaštite suvereniteta, integriteta, mira i stabilnosti u BiH.”

Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida je nešto najbolje što se BiH dogodilo u posljednjih desetak godina

Naglašava da su najvažnije poruke da je međunarodna zajednica jasno stala na poziciji zaštite međunarodne neovisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i punog međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH.

“Međunarodna zajednica neće odstupiti od takvih standarda međunarodnoga prava iu tom smislu bilo kakvi secesionistički projekti, projekti nove teritorijalne reorganizacije bazirane na etničkim principima neće uspjeti u BiH. Biće snažno sankcionisane i njihovi protagonisti će biti kažnjeni.”

Zvizdić ističe da je dosadašnje korištenje bonskih vlasti pokazalo da njihova upotreba donosi pozitivne pomake kada je u pitanju BiH.

“Tzv. Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida je nešto najbolje što se BiH dogodilo u posljednjih desetak godina. Znate da je jezik mržnje, kada se govori o negiranju genocida, praktično svedeno na 0, on ne postoji više u javnim medijima, a prije je bio svakodnevnica. I naravno odluka gospodina Schmidta o zabrani registracije javne imovine koja je državna imovina jer je država jedini titular. Dakle svaki novi pokušaj gospodina Dodika, HNS-a ili bilo koga ko želi da izvrši dalju podjelu BiH, da ugrozi njen unutrašnji i vanjski suverenitet će doći pod udar međunarodne zajednice i sankcije koje i dalje ostaju jedan od najvažnijih, najefikasnijih instrumenata koji stoje u rukama međunarodne zajednice za vraćanje svih procesa u BiH unutar demokratskih standarda i margine.”

Smatra da Dodik griješi kada kaže da je obraćanje visokog predstavnika pokazalo nemoć Zapada.

“Mislim da je to obraćanje pokazalo moć Zapada, a nemoć Rusije i ruskih protagonista na području BiH, a Milorad Dodik kao bosanski Srbin je vodeća marioneta rusije na prostoru BiH, pa čak i Zapadnog Balkana. UN je ozbiljna institucija koja poštuje proceduru. To nije bila neka tribina SNSD-a da se gospodin Tegeltija može najaviti i održati govor.Tamo postoje vrlo jasne i procedure i pravila ponašanja i činjenica da se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH i iznio realno stanje u BiH, jednako kao i gospodin Schmidt, govori da su demokratski standardi nadvladali pokušaj da se silom spriječi iznošenje istine o realnom stanju u BiH. Mislim da je ovo početak kraja jedne politike koju je posebno u zadnjih godinu dana propagirao Dodika, koja je zaista išla ka jednoj vrsti secesije, vrlo opasnih procedura i aktivnosti u BiH.On sada pokušava da se vrati, a vrlo teško se može vratiti na početnu poziciju i ovo je, na neki način, potpuni krah njegove antibosanske politike koju provodi nažalost kao član Predsjedništva BiH.”

Nisam siguran da će Bevanda i Tegeltija rizikovati krivične prijave

Zvizdić pojašnjava da je sinhronizirano djelovanje HNS-a i SNSD-a primjetno već duže vrijeme.

“HDZ se vrlo često pojavljuje kao bek vokal politike SNSD-a. On je samo eho onoga što prethodno kaže Milorad Dodik. Čini mi se u nekim momentima da je zaista riječ o tzv. štoholskom sindromu koji gospodin Čović, HNS ima prema Dodiku i SNSD-u. -u. Ponavljati ili podržavati politiku koju promovira gospodin Dodik uime HNS-a ili uime velikoga dijela hrvatskoga korpusa, a imajući u vidu činjenicu da u ovome trneutku živi manje od 5% Hrvata na teritoriji RS-a u odnosu na predratni broj upravo je jedan vrsta tog stoholmskog sindroma ili jednog političkog mazohizma Naravno da je pokušaj da se napravi ravnoteža između svih strana u BiH, kako se oni tretiraju, ali ne uviđaju činjenicu da je svijet shvatio šta se događa u BiH, da je shvatio namjere onih koji žele nove teritorijalne etničke podjele BiH,onih koji ne dopuštaju napredak BiH na putu evropskih integracija, ne dozvoljavaju nam da prihvaćamo evropske standarde, da usvajamo evropske zakone, da etabliramo valadavinu zakona kao ključni argument napretka jedne države i naravno njihova politika na neki način polako atrofira, bez obzira što imaju podršku iu Beogradu iu Zagrebu.”

Kaže da je vrlo teško objasniti zašto je HDZ toliko radikalizirao stavove.

narod bez kojeg se više nikada ništa neće moći donijeti u BiH. I umjesto da se kreiraju odnosi razumijevanja i poštovanja, imamo stalno nazivanje Bošnjaka muslimanima i konvertitima od strane Milorada Dodika ili skandalozne izjave koje smo čuli prilikom govora u Europskom parlamentu da bi građanska država BiH značila muslimansko-islamsku državu, što je na neki način, između redova rekao goposdin Čović. Mislim da je riječ o potpuno pogrešnoj politici prema Bošnjacima, pogrešnom odnosu prema napretku BiH čiji je razvoj zaustavljen i jednom čudnom, u najmanju ruku podaničkom odnosu prema politici koju u ovome trenutku promovira SNSD.” imamo stalno nazivanje Bošnjaka muslimanima i konvertitima od strane Milorada Dodika ili skandalozne izjave koje smo čuli prilikom govora na Europskom parlamentu da bi građanska država BiH značila muslimansko-islamsku državu, što je na neki način, između redova rekao goposdin Čović. Mislim da je riječ o potpuno pogrešnoj politici prema Bošnjacima, pogrešnom odnosu prema napretku BiH čiji je razvoj zaustavljen i jednom čudnom, u najmanju ruku podaničkom odnosu prema politici koju u ovome trenutku promovira SNSD.” imamo stalno nazivanje Bošnjaka muslimanima i konvertitima od strane Milorada Dodika ili skandalozne izjave koje smo čuli prilikom govora na Europskom parlamentu da bi građanska država BiH značila muslimansko-islamsku državu, što je na neki način, između redova rekao goposdin Čović. Mislim da je riječ o potpuno pogrešnoj politici prema Bošnjacima, pogrešnom odnosu prema napretku BiH čiji je razvoj zaustavljen i jednom čudnom, u najmanju ruku podaničkom odnosu prema politici koju u ovome trenutku promovira SNSD.”

Navodi da će morati doći do osiguranja sredstava za izbore.

“Ima još sedam ili osam dana. Svi su svjesni da bi takva transparentna blokada neusvajanja budžeta, odnosno ne osiguravanja budžeta za izbore bila jedna vrsta krivičnog prekršaja. Ja sam siguran kada bi se toj proceduri pitao samo gospodin Bevanda, bez utjecaja i pritiska koji on očito ima iz svoje partije, da bi se taj budžet pojavio na Vijeću ministara. Šta će biti, vidjećemo. Nisam siguran da ću i gospodin Bevanda i gospodin Tegeltija rizikovati krivične prijave zbog neusvajanja procedure budžeta.”

Najlošiji saziv Vijeća ministara u poslijeratnoj BiH

Zvizdić kaže da može razumjeti nepojavljivanje Pendeša i Špirića na današnjoj sjednici.

“Oni su i prilikom prvog glasanja bili protiv smanjenja PDV-a i olakšanja svim građanima BiH da odnesu ovu tešku ekonomsku situaciju i veliku i ubrzani rast inflacije, poskupljenje svih životnih namirnica i proizvoda. Što se tiče gospodina Bećirevića ne mogu znati razloge zbog kojih nije došao, ali zaista to ne liči na njega.”

Smatra da i domaće institucije i međunarodna zajednica moraju razmišljati o odgovoru na vrstu namjere ciljane suspenzije demokratije u BiH od strane HDZ-a.

“Već svjedočimo odbijanju izborne volje građana i demokratije u FBiH gdje imamo Vladu FBiH četvrtu godinu u tehničkom mandatu. Ja sam potpuno siguran da će stranke HNS-a ići u tom pravcu. Učestvovati će na neposrednim izborima, a poslije izbora kada bude trebalo izabrati delegata za Dom naroda FBiH da će biti blokiran taj proces čime će oni pogrešno postići dva cilja – nastavak tehničkog mandata i Vlade FBiH i Vijeća ministara i da će pritisak izvršiti dodatni, snažan da dođe do izmjena Izbornog zakona po prijedlogu HDZ-a. drugo će sasvim sigurno neće desiti, niko neće glasati za Izborni zakon onako kako ga je koncipirao HDZ.”

O učinku rada Parlamentarne skupštine BiH kaže da nije na očekivanom nivou.

Od početka je bila greška dopustiti gospodinu Dodiku da uopće bude dio izvršne i zakonodavne vlasti i koalicije većine na bh. nivou.”

Denis Bećirević je tačka spajanja politike stranaka Trojke

Naglašava da je podrška evropskim integracijama u Domu naroda BiH potpuno retrogradna.

“Ono što je uradio Dom naroda PS BiH je udžbenički primjer političkog licemjerstva. Potpuno je jasno da u BiH na sceni imamo dvije dominantne politike. to su antievropske, antibosanske politike koje promoviraju prije svega SNSD, vrlo često uz podršku HDZ-a, koji ne žele vidjeti napredak BiH i BiH kao uređeno, demokratsko društvo. I druga politika je proevropska politika koju promiču stranke koje vole BiH, između ostalog i stranke Trojke.”

Kada je u pitanju kandidat Trojke za člana Predsjedništva navodi da su još u toku razgovora.

“Vrlo ozbiljno razgovara o izboru kandidata koji će zadovoljiti jedan osnovni kriterij da bi mogao predstavljati najmanji zajednički nazivnik politika stranakaTrojke. Mislim da ipak odluka ide ka tome da SDP, kao najveća opoziciona stranka u okviru Trojke, ponudi svoga kandidata. Bila su dva imena , gospodin Nikšić i gospodin Bećirević. Informacije koje ja imam jeste da to ide u pravcu da gospodin Bećirević bude predložen kao zajednički kandidat. Ja cijenim da je gospodin Bećirević tačka spajanja politike stranaka Trojke.”

FTV