Može li CIK BiH zabraniti učešće na izborima liderima SNSD-a i HDZ-a…

To se između redova, već najavili šefovi najvećih političkih stranaka Srba i Hrvata u BiH, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika CIK, Suada Arnautovića, da bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a Dodika i Čovića optuži za “potkopavanje Dejtona i Ustava”.

Pojedini analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da bi u slučaju da se CIK zaista odluči da na taj korak, vladajuća politička garnitura “u Srba i Hrvata”, praktično, malo šta mogla da učini. Posebno iz razloga što bi, kako kažu, iza takve odluke vjerovatno stao visoki predstavnik, koga podržavaju najmoćnije zemlje Zapada, a bilo kakva konkretna pomoć prijateljskih država, prvenstveno Rusije, u svjetlu sadašnje krize u Ukrajini ne bi bila moguća.

Ako Schmidt predstavi Savjetu bezbjednosti izvještaj kakav se najavljuje, a iza takvog izvještaja stanu SAD i Evropska unija, plašim se da bi zaista moglo doći do toga da se pojedinim političkim liderima, koji se optužuju za antidejtonsko djelovanje, zabrani učešće na izborima – kaže za Srpskainfo bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda, Srećko Đukić.

On tvrdi da Zapad, koji je zbog rata u Ukrajini “homogeniji kao nikad ranije”, neće tolerisati stvaranje bilo kakve ozbiljnije krize u BiH.

– Ne vidim način kako bi bilo ko sa strane mogao da pomogne Dodiku, odnosno da ga zaštiti, ako se donese takva odluka. Situacija je vrlo ozbiljna. Mislim da Republika Srpska i Srbija polako postaju moneta za potkusuravanje velikih sila, što nikako nije dobro – ocjenjuje Đukić.

SB