Nevjerovatno da smo opet došli u situaciju kada moramo reći ‘Smrt fašizmu’

Delegacije različitih razina vlasti u BiH danas su polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Vječna vatra, obilježili 9. maj – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Među službenicima koji su odali počast bili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.

– Nažalost, na današnji dan kada je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope stiče dojam da u BiH nikada nismo bili dalje od Evrope i nikada nismo bili bliže nekim fašističkim idejama. S druge strane, siguran sam da građani BiH vrijednosno tako i kulturološki pripadaju Europskoj uniji i antifašističkim vrijednostima. Međutim, retrogradne politike pokušavaju da nametnu neke druge ideje, pokušavaju oživjeti fašizam i da kažu da je EU nešto što nama ne treba. Apsolutno se ne slažem s takvim ocjenama. Siguran sam da će evropski put BiH i sve antifašističke vrijednosti koje baštine svi građani i etničke grupe, ipak pobijediti – izjavio je tom prilikom potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Na spomen-obilježje Vječna vatra cvijeće položili su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

– Nevjerovatno je da smo opet došli u situaciju kada moramo izgovarati ‘Smrt fašizmu!’. Moramo se boriti i protiv fašizma u Sarajevu. Kroz historiju Sarajevo je stalo na pravu stranu, ali fašizam ne spava i borba ne prestaje. Sada je vrijeme da obnovimo antifašističke temelje, jer ako to ne budemo njegovi sve će se urušiti – ocjenjuje premijer Forto.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ovom prilikom je istakla da je u ovom momentu važno baštiniti antifašističke vrijednosti.

– Mir, sloboda i stabilnost je nešto za šta se moramo boriti svaki dan, tako da naša borba protiv fašizma treba trajati svaki dan. Mi se o našoj antifašističkoj tradiciji trebamo brinuti kao o djetetu, stalno, brižno i pažljivo. Jedino to nam može biti garant za svjetliju budućnost. Naše mlade generacije trebaju znati koje su to vrijednosti antifašizma i za šta su se naši preci borili i kakve to opasnosti prijete ukoliko ne budemo uporni i istrajni – poručila je Karić.

ftv