Vijesti

SENAD PEĆANIN: “Čović sa stotinjak hiljada glasova godinama teroriše državu; Izetbegović vodi pretvaranju Bošnjaka u evropske Palestince…”

Saarajevski advokat, Senad Pećanin, nekadašnji vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina „Dani“, za portal “Slobodna bosna” govori o aktuelnoj političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na Sarajevo, kojem bi RS-ovci dodali ono „političko“, te zašto je veći musliman od reisa i Bakira Izetbegovića.

Nedavno ste objavili zanimljiv tvit, koji u startu „producira“ nekoliko pitanja oko kojih možemo i čitav razgovor napraviti: „Pošto to ‘građanske’ stranke neće učiniti, najmudriji i najodgovorniji potez SDA bi bio kandidatura Emira Suljagića za Predsjedništvo BiH. Znam mu stotinu mahana, ali boljeg, sposobnijeg i obrazovanijeg kandidata Bošnjaci nemaju. Zato bi ubjedljivo pobijedio na izborima.“

Zašto ste ovo objavili?

Zato što, nažalost, izbori za Predsjedništvo BiH već decenijama u drugi plan bacaju puno važnije parlamentarne izbore. Govorim “nažalost”, zato što su ovlasti Predsjedništva daleko manje od onih Vijeća ministara. Očito je da simbolički značaj izbora Predsjedništva BiH daje pečat i formatira kompletne izbore. Uostalom, to najbolje ilustrira odnos HDZ-a i Zagreba prema izborima za člana Predsjedništva: džaba što potencijal za blokade i ucjene kojima Dragan Čović godinama teroriše i državu i Federaciju BiH daleko prevazilazi stotinak hiljada glasova koji mu to omogućavaju, okolnost da on, Čović, ne može osvojiti dovoljan broj glasova dokaz je “diskriminacije Hrvata”?! Osim toga, ovog puta geopolitičke okolnosti i dubina krize u Bosni i Hercegovini čine izbore za Predsjedništvo BiH dramatično važnim.

NAJPOGUBNIJI BOŠNJAČKI LIDER U POSLJEDNJIH 100 GODINA
Vi se ne libite govoriti o imenima. Počnimo od Bakira Izetbegovića, pošto ste u tvitu spomenuli SDA i kandidata za Predsjedništvo BiH.

Bakir Izetbegović? Je li moguće da je uopće potrebno objašnjavati zašto su toliko očigledne posljedice koncentracije ogromne moći Bakira Izetbegovića pogubne, katastrofalne po Bosnu i Hercegovinu, po sve njene građane, a posebno po Bošnjake? O tome bih za tri dana mogao napisati knjigu, koja vjerovatno i ne bi bila loša. Dugo sam bio u dilemi: da li su rezultati Izetbegovićeve pogubne moći posljedica njegove intelektualne, moralne i političke podkapacitiranosti ili opasne, skrivene agende koja vodi Bosnu i Hercegovinu u nestanak, u definitivnu etničku podjelu sa stvaranjem minijaturne muslimanije, “prosperitetne zemljice Bosne”, kako su to pojedini ideolozi SDA objavljivali još 1992. godine. Danas više nisam u dilemi: radi se i o jednom i o drugom. Sve što on radi vodi pretvaranju Bošnjaka u evropske Palestince, sa sarajevskim, zeničkim i tuzlanskim kantonom kao Gazom, te Bihaćem, Cazinom i Kladušom kao, i geografski, Zapadnom Obalom. Više čak nije bitno da li on shvata da time “bošnjački narod vodi u nestanak”; njemu je bitno da on i njegova “braća”, kako ih naziva njegova supruga ( brankovići, sarajlići, turkovići, prevljaci, zukići, novalići, džaferovići, kapidžići, muslimovići, zahiragići, zildžići…) imaju suverenu vlast. On već godinama pruža golemi doprinos paralizi države koju provode Dodik i Čović, a onda “kompromis” kojim se podriva i ovo malo države što je ostalo – pravda nužnošću prevazilaženja paralize države!? Pogledajte samo posljednji, od desetina dokaza njegove pogubne politike: prvo glasovima SDA vijećnika i poslanika omogući većinu SNSD-u i HDZ-u u domovima naroda, a onda sprječava donošenje odluka u tim istim domovima koje im je omogućio – nedolaskom poslanika SDA na sjednice Doma naroda! Ukratko: Bakir Izetbegović je po interese Bosne i Hercegovine najpogubniji bošnjački lider u posljednjih stotinu godina.

Reis Husein Kavazović je u jučerašnjoj bajramskoj hutbi govorio da mu se čini da su „i naši ljudi” zastupljeni u kriminalu i korupciji, te da svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu. Ja nisam vjernik, ali osjećam zebnju u srcu spram činjenice da u prvom safu Begove džamije na Bajram-namazu godinama klanja Bakir Izetbegović i onda on, Izetbegović, prvi do reisa prima bajramske čestitke. Prvi safovi u našim džamijama i uvaženi gosti ramazanskih i bajramskih programa televizije Hayat bi nabrali stotine godina zatvora zbog kriminala, samo kada bi konačno došao taj “ponedjeljak kada počinje pravna država”. Kada bi odnos prema zločinu, kriminalu, korupciji, nepravdi, moćnicima, licemjerju… bio kriterij vjere, ja se nekako osjećam sto puta većim muslimanom i od reisa i od Izetbegovića.

slobodna bosna

To Top
$(".comment-click-2368").on("click", function(){ $(".com-click-id-2368").show(); $(".disqus-thread-2368").show(); $(".com-but-2368").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });