DODIK:„Razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg muslimanskog rukovodstva o navodnoj srpskoj agresiji na BiH ključni zadatak institucija Republike Srpske…“

Zločin nad nevino stradalim vojnicima i civilima koji su bili u službi bivše JNA 2. i 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici bio je klasični zločin protiv mira i dokaz da je tadašnje muslimansko rukovodstvo željelo i izazvalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje maksimilističke zahtjeve i političke ciljeve“, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ratni pokliči, pucnji i paljenja u Dobrovoljačkoj ulici, presretanje vozila JNA na Skenderiji, napad na Dom JNA i sve kasarne u Sarajevu, brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, Tuzlanska kolona“, svi ti zločini počinjeni nad nevinim ljudima, nad mladošću, jesu zločini protiv mira i pucanj u slobodu”, kazao je Dodik.

„Razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg muslimanskog rukovodstva o navodnoj srpskoj agresiji i agresiji bivše JNA na BiH ključni zadatak institucija Republike Srpske, te da se samo plasiranjem istine, argumentima i dokazima, kulturom sjećanja i podsjećanja na brojne zločine nad srpskim narodom jasno potvrđuje ko je želio rat u BiH i ko se spremao i naoružavao za ratni sukob. Tadašnje muslimansko rukovodstvo jasno je poručilo ne samo Srbima u BiH, već i cijelom svijetu da ne žele mir u BiH i normalan život u ostatku tadašnje Jugoslavije, te da su spremni na sve. Željeli su rat i to su jasno pokazali, dok se taj isti svijet pravio i nijem i gluv i slijep optužujući Srbe”, kazao je Dodik.

“I danas, dvije i po decenije nakon zločina sjetili su se da podignu optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj. Zašto sada!? Za pranje biografija!? Savjest im sigurno nije proradila. To je krajnje licemjeran i manipulatorski potez pravosuđa BiH. Naše povjerenje u rad nametnutih pravosudnih institucija na nivou BiH davno je izgubljeno i ne može ga ništa vratiti, jer smo svjedoci brojnih pristrasno vođenih i katastrofalno sramotnih presuđenih predmeta koji se tiču zločina nad Srbima”, poručio je Dodik.

„Dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija u BiH, nažalost, pokazuje da se preko optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH prema kojem je srpski narod isključivo odgovoran za sve, a muslimani navodne nevine žrtve“, kazao je Dodik.