DODIK U GRADINI: Izazvaću mnoge ali volim to da radim, Srbi imaju dvije države

Tokom dana sjećanja na ustaške zločine u Jasenovcu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvrnuo se na odnos međunarodnih zvaničnika naspram počinjenih zločina u ustaškom logoru. Očekivano je Dodik obilježavanje teških zločina iskoristio za slanje političkih poruka. .

“Stranaca danas nema ovdje, jer ovdje sjedi ruski ambasador. Ne možemo da dozvolimo prekrajanje Dejtonskog sporazuma. Ne možemo da dozvolimo otimanje naših nadležnosti, još hoće da nam cinično kažu da smo na to pristajali. A mi smo znali da smo to morali. Njihov cilj je da ne vjerujemo u Republiku Srpsku. A kako otići? Kome da ostavimo ovu šumu, sjećanja? Ovo što nas ima ovdje, što je preteklo, neće da ode. Borićemo se za naša prava, za ustavnu BiH i ni za kakvu drugu. Borićemo se za jedinstvo srpskog naroda. Da jedinstvo prati naš identitet. Ako nam unište “entitet”, uništiće nam identitet”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da su ovdje Srbi ubijani jer su bili bolji ljudi, jer nisu mogli da vjeruju da postoje takvi monstrumi. Poručio je Donja Gradina jedno od najtežih mjesta gdje čovjek ima obavezu da govori.

“Srpski narod se odvaja od drugih zato što želi slobodu. Zato je nastala i Republika Srpska. Zato želimo da vidimo snažnu Srbiju koja je epicentar dešavanja, a kao što smo mogli da čujemo od Vučića i centar mira i razvoja. Jednako kao što imam gađenje o pričama kako su nas ustaše ubijale, tako imam gađenje i prema onima koji pokušavaju da ih rehabilituju i koriste njihov pozdrav”, kaže Dodik.

On je poručio da i danas ovaj zločin nad Srbima niko osim nas ne naziva genocidom, kao da žele da kažu da je to normalno da se desi.

“Izazvaću mnoge, ali volim to da radim. Ovaj narod ima dvije države, Republiku Srpsku i Republiku Srbiju. Živio srpski narod!, rekao je za kraj Dodik.

Inače, ranije je delegacija ambasadora zapadnih zemalja, ali i Visoki predstavnik odala počast ubijenim u kompleksu logora Jasenovac-Donja Gradina.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt odao je počast jasenovačkim žrtvama fašističkih zlodjela na spomen-obilježju u Donjoj Gradini. „Sjećati se i poštovati žrtve i preživjele naš je vječni zadatak. Nikada ne smijemo zaboraviti gdje vode nečovječne ideologije i rasizam”, napisali su na twitter stranici OHR uz fotografije.

N1