CVITANOVIĆ:”Izbor Bećirovića kod Bošnjaka i polarizacija, neće utjecati na izbor Željka Komšića da ponovi svoj mandat.”VIDEO

Govoreći o održavanju općih izbora i izmjenama Izbornog zakona u BiH, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović se osvrće i na uloge hrvatskih lidera Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. “Čak i ako se prepucavaju, nama dobro dođe”, poručuje Cvitanović, navodeći kako njegova stranka ne smije dopustiti uslugu onima koji “žele da oni ne izađu na izbore”, iako ne vjeruje da su uslovi za njih stečeni.

Iako su mnogi sumnjali da će oktobarskih izbora uopšte i biti, s obzirom na političku krizu u zemlji i nepostojanje dogovora oko izmjena Izbornog zakona, HDZ 1990 počeo je pripreme za izbore i to sastankom na Kupresu. Predsjednik ove stranke nam ističe kako je realno za očekivati održavanje izbora, no, podcrtava svoj stav kako ‘nema uvjeta za raspisivanje izbora u oktobru’.

“HDZ 1990 će se u srijedu, ako CIK raspiše izbore, naći pred dvije teške odluke, a ne znam koja od njih je teža. Jedna je izaći na izbore po postojećim pravilima, a druga je ići na ruku onima koji nisu željeli promjeniti Izborni zakon BiH i sada se nadaju da ćemo mi donijeti odluku da nećemo izaći na izbore. Procjena u ovom trenutku je da mi nemamo pravo ostati kod kuće, već imamo obavezu omogućiti svom narodu političku zaštitu svojih prava”, priča Cvitanović.

Sačekat će i sjednicu HNS za konačnu odluku, no ponavlja lični stav “da ne smiju dopustiti da učine uslugu onima koji ne žele da izađu na izbore”.

S obzirom da se, prema nekim navodima, opozicija približava izboru SDP-ovog Denisa Bećirevića, Cvitanović se osvrće i na to, tumačeći kako to neće pretjerano utjecati na ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Dodaje kako je, ipak, “zbog agresivne kampanje Željka Komšića HDZ 1990 zapravo napravio najbolji rezultat u svojoj historiji”.

“Milanović ima pozitivne namjere ka svim narodima u BiH, njegove izjave se svjesno izvlače iz konteksta”
A kada su propali pokušaji izmjena Izbornog zakona u pitanju, teško je bilo izbjeći i osvrte na tu temu koji ovih dana pristižu iz susjedne Hrvatske – tačnije premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Tražili smo stav Cvitanovića o tome da li se interes hrvatskog naroda koristi za prepucavanja i potkusurivanja dvojice lidera.

“Ako se i koristi – nama dobro dođe. Milanović koristi poziciju koju Hrvatska ima da bi natjerao one koji su napravili Ustav BiH ovakav kakav jeste, a to je ključni igrač u svijetu, da im ukaže kako su napravili nešto što nije dobro – napravili ste nešto u čemu moj narod nije ravnopravan sa ostala dva. Što se mene tiče, ima moju podršku. Njega se često svjesno iz konteksta izvlači kako bi se tumačilo kako on radi protiv Bosne i Hercegovine. U četiri ili pet razgovora koje sam ja imao sa njim, on nikada nije dao ni postaviti upitnik nad BiH. Njegov rad ka Hrvatima van Hrvatske je na dobrom tragu, mislim je to put koji bi trebao jače koristiti i Plenković”, ističe lider HDZ-a 1990.

N1