Akademik Esad Duraković pisao Schmidtu: Nemojte nametati Izborni zakon BiH

prenosimo pismo u cijelosti Akademika Esada Durakovića

Gospodine Schmidt,

Pronosi se vijest u medijima da se pripremate nametnuti Izborni zakon po mjeri, po zahtjevima Dragana Čovića. Tu moguću a zastrašujuću antidržavnu gestu je sinoć na TV najavio i sam Dragan Čović. Ne znamo je to točno, ali moguće jest jer međunarodna zajednica dugo već, konzistentno, čini nevjerovatne i nehumane stvari u BiH: od nametanja embarga na samoodbranu, preko puštanja Mladićevih koljača u zoni razoružane Srebrenice proglašene, prije toga, zaštićenom zonom (!) UN, zaustavljanja oslobodilačkog pohoda Armije BiH pred Banjalukom, do ovih državnih udara/blokada i Čovića i Dodika… Uvijek na strani destruktivnih snaga! Zato se zbiva Ukrajina, i zato će biti još groznih stvari protiv kojih ne djeluje preventivno.

Ne želim biti grub personalno, gospodine Schmidt, ali je sama stvarnost odveć gruba i pogledajmo joj uoči: Povodom ovih najava, makar i mogućnosti, iskrsava nam u sjećanju činjenica da ste prije dolaska u misiju u BiH primili odlikovanje „Ante Starčević“, što znači da ste u jednoj vrsti sukoba interesa, a to možete demantirati samo nenametanjem Izbornog zakona po Čovićevim dekonstrukcijskim zahtjevima.

Zar niste zapazili da niz političkih partija (uglavnom građanske orijentacije) dugo odlijeva takvom jurišu HDZ?!

Nadamo se da ćete imati političkog poštenja i humanosti da ne nametnete takav Zakon imajući u vidu činjenicu o otporu patriotskih i građanskih partija u kojima nipošto nisu samo Bošnjaci!

Zar biste mogli nametnuti Zakon koji je izrazito i končano destruktivan, nakon toliko patnji i nepravdi učinjenih nama i našoj zemlji?!

Zar ne vidite, zaista, da je taj Zakon segregacijski, diskriminatoran, da je retrogradan iu dramatičnom je sukobu sa evropskim vrijednostima?!

Zar biste mogli, stvarno, takvim Zakonom poništiti odluke, presude Europskog suda za ljudska prava?!

U čemu bi onda bila razlika između Vas – kao predstavnika MZ – i ovakvog Putina?!

Valjda znate da je takav Izborni zakon projekt onih snaga u BiH koje su osuđene za Udruženi zločinački poduhvat!

Zar biste zaista mogli mirne savjesti izaći ususret njihovim krajnjim ciljevima?!

Bila bi to presudna podrška uništenju jedne suverene članice UN.

Zaista, u čemu bi onda bila razlika između djelovanja MZ (njenog Visokog Predstavnika) i Putinove agresije na suverenu Ukrajinu?!

Nemojte učiniti, gospodine Schmidt! Takvom politikom stvorili biste još jedan velik problem u Europi čije razmjere sada ne vidite. Sačuvajte ovu zemlju kad već postoji tako dugo, jer Vi tu moć imate!

Sačuvajte za povijest obraz svoje i svoje misije, zajednice koju predstavljate. Nametnete li takav Zakon, učinili biste veliko nasilje, bili biste povijesni antiheroj, jer biste uništili ne samo ovu zemlju koju je toliko zla već učinjeno nego biste udarili u srce proklamiranim temeljnim evropskim vrijednostima. Bio bi to antiliderski put ka produciranju novih Putīnā.

Budite dostojni povijesti. Ne podržavam one koji baštine tekovine Udruženog zločinačkog poduhvata.

NAP