ŽELJKA CVIJANOVIĆ: „Sankcije me dodatno uvjeravaju da je ono što radim ispravno…“

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da je sankcije Velike Britanije dodatno drže u uvjerenju da je ispravno sve ono što radi u Republici Srpskoj, ali i BiH.

Cvijanovićeva je navela da su sankcije došle kao rezultat toga što poštuje institucije i Ustav.

“Ja sam čovjek Republike Srpske, gdje čitav niz godina obavljam veoma važne pozicije koje zahtijevaju i odgovorno ponašanje, pridržavanje Ustava. Ne slažem se sa nekim strancima koji su odlučili da ignorišu Ustav ili da kažu da je ustavno ono što se desilo nakon Ustava, a nije došlo do njegove promjene, ili da nije ustavno ono što je bazično napisano u Ustavu”, rekla je Cvijanović za ATV.

Cvijanović je navela da se u njenom stvarnom životu ništa nije promijenilo, da radi za Republiku Srpsku te da će nastaviti to da radi na kojoj god poziciji se nalazila.

“To je moje opredjeljenje, zato što znam da moramo biti okupljeni oko ciljeva Republike Srpske i njenih interesa, da ne smijemo gubiti ni energiju ni volju ni želju da iskomuniciramo ono što su naši pravi razlozi”, kazala je Cvijanović.

Ona je navela da su razlozi za sankcije Velike Britanije lažni, te da su optužbe koje su tamo navedene apsolutna laž. “To što neko kaže kako podrivate ustavni poredak ili legitimitet institucija BiH, apsolutno nije tačno”, rekla je Cvijanović.

“Lažna je tvrdnja da sam zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prijetnja za mir i stabilnost, oboje spadamo u red političara koji pozivaju na mir i solidarnost i trudimo se da pokažemo da su odnosi u regionu puno bolji. Jedna od još većih laži jeste kako mi radimo nešto u Republici Srpskoj po nalogu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Mislim da su iskoristili globalnu histeriju i pokušaju nas sa mikro plana prebaciti na makro plan, da bi to bolje zvučalo”, navela je Cvijanović.

Cvijanović tvrdi da ne krši Dejtonski sporazum, već ga zagovara, a da ga krše oni koji su ga izmijenili, izvitoperili ili ga tumače na različite načine.

“U mom stvarnom i političkom životu se ništa nije promijenilo. Uvjerena sam da treba da se držim Ustava i to ću uvijek raditi i kao građanin, a posebno kao neko ko ima i dodatnu obavezu da se tako ponaša zbog funkcije koju obavlja”, navela je Cvijanović.

SB