RUSIJA UPOZORILA: Mogli bismo prekinuti isporuku gasa i drugim zemljama EU

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi Rusija mogla obustaviti isporuke gasa i drugim zemljama Evropske unije ako odbiju da ga plate u rubljama, javlja The Guardian.

Peskov je ovo izjavio nakon što je Rusija zaustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, što je potez koji su evropski zvaničnici nazvali “ucjenom”.

U dopisu, ruska kompanija Gazprom koju kontroliše država rekla je da ukida Poljskoj i Bugarskoj isporuku prirodnog gasa jer su odbile da plate u ruskim rubljama, u skladu sa dekretom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Rusija je bila i ostaje pouzdan snabdjevač energetskih resursa svojim potrošačima i ostaje privržena svojim ugovornim obavezama. Kada se približe rokovi plaćanja, ako neki potrošači odbiju da plate po novom sistemu, onda će se, naravno, primijeniti dekret predsjednika”, rekao je Peskov novinarima.

Na pitanje da li je Rusija spremna na finansijske gubitke koje bi mogla da pretrpi ako evropske zemlje odbiju da plaćaju gas u rubljama, Peskov je odgovorio da je “sve izračunato” i da su svi rizici uzeti u obzir.

N1