Vijesti

KOMŠIĆ O ČLANSTVU U EU:”Ukrajina i BiH moraju istovremeno dobiti status kandidata”

Ukrajina i Bosna i Hercegovina moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo EU, jer bi u protivnom to ohrabrilo proruske snage u BiH da nastave sa još većom destabilizacijom zemlje i blokadama, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ekonomske posljedice
„Možda će nekome zvučati nategnuto, ali stepen proruske političke destrukcije u Bosni i Hercegovini jednak je onome u Ukrajini. U tom smislu se ne možemo tješiti time što ne pucaju po nama ako je već jasno da razaraju državu i dezavuišu sve što bi bilo od koristi i za državu i za sve njene građane. Zato BiH i Ukrajina u paketu moraju dobiti kandidatski status“, rekao je Komšić u intervjuu za portal Autonomija.

Ocijenio je da BiH zbog agresije Rusije na Ukrajinu trpi velike ekonomske posljedice jer je došlo do naglog povećanja cijena roba i osnovnih životnih potrepština izazvanih tržišnim zemljotresom, ali da su značajnije političke posljedice.

„Iskreno govoreći, stvari se polako kristališu: veoma jasno su se pozicionirali proruski igrači okupljeni oko saveza Milorad Dodik – Dragan Čović. Njihove politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu ogoljene su do srži i to od njih samih. Potezima koje povlače, Dodik i Čović jasno su stali na stranu Rusije, što nije ni novost ili iznenađenje“, rekao je Komšić.

Po stepenu razaranja, po formi zločina i po političkoj prirodi ruske agresije na Ukrajinu Komšić smatra da se može povući jasna paralela sa BiH, a da je jedina razlika u tome što je Ukrajina dobila kakvu-takvu pomoć u oružju, dok braniocima BiH ne samo da je ta pomoć izostala, nego je bila i zabranjena.

„Morali smo se boriti tri godine, otimati oružje od agresora – u jednom periodu čak i dvostrukog agresora – kao i protiv pete kolone Fikreta Abdića. Tek na kraju rata smo dobili malu pomoć u formi NATO intervencije. I u tom smislu, opstanak BiH kao države u periodu 1992–1995. spada u red svetskih čuda“, rekao je Komšić.

Antiustavne aktivnosti Dodika
Na pitanje da li je Zapad nešto naučio iz ruske agresije na Ukrajinu i da li je konačno shvatio da su ključni izvor nestabilnosti regiona ruske ekspoziture na Balkanu – Srbija i entitet Republika Srpska, Komšić je odgovorio da se to najbolje vidi kroz poteze Zapada prema antiustavnim aktivnostima koje provode Milorad Dodik i vlasti Republike Srpske.

„U političkom smislu, za sada su jedino SAD i Velika Britanija bile konkretne, dok je Njemačka otpočela sa sporadičnim ekonomskim sankcijama. Sankcije koje su izrečene Dodiku nisu dovoljne. Dodik, naime, nastavlja sa svojom destabilizirajućom politikom i neće se zaustaviti“, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Dodikova najava prolongiranja donošenja antiustavnog zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se preotimaju nadležnosti države iz oblasti odbrane i formira Vojska Republike Srpske, samo je bacanje prašine u oči pojedinim zemljama članicama EU kako ne bi pratile SAD i Britaniju u sankcijama.

„Imam utisak da je nekada dovoljno da Dodik prospe čistu obmanu, koju pojedini iz EU sa zadovljstvom prihvate“, rekao je Komšić.

N1

To Top
$(".comment-click-2230").on("click", function(){ $(".com-click-id-2230").show(); $(".disqus-thread-2230").show(); $(".com-but-2230").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });