Vijesti

Zovko očekuje podršku za HDZ-ov Izborni zakon:”BiH mora konačno smoći snage i bošnjačke stranke da nađu glas razuma…”

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak trebao bi po hitnom postupku razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili delegate iz HDZ-a.

Naime, na dnevnom redu “hitne sjednice” Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za 26. travnja, bit će “Zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku”.

Dan kasnije, na dnevnom redu redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će “Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagači: poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić“

Kada je riječ o HDZ-ovom prijedlogu radi se o prijedlogu koji je sličan svim onim HDZ-ovim prijedlozima koji ranije nisu dobili podršku jer se baziraju na aparthejdu i definitivnoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Nešto slično tome je predlagala i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, tijekom sramnih i na svu sreću po državi Bosnu i Hercegovinu propalih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo, jedine dvije stranke koje su kroz taj mučni period besmislenih pregovora imale razumijevanja za prijedloge HDZ-a i Angeline Eichhorst bile su Narod i pravda i Savez za bolju budućnost, te su u više navrata upravo iz tog razloga dobijale javne pohvale od proruskog orijentisanog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Pohvale na račun isti su stizale i od Željane Zovko, HDZ-ove europarlamentarke koju je austrijski Der Standard nazvao rasističkim zastupnicom, koja je uzgred rečeno nakon propalih pregovora javno podržava stavove lidera trojke Elmedina Konakovića o Domu naroda i legitimnom predstavljanju.

Stoga i ne čudi to da upravo Željana Zovku u osvit glasanja u Domu naroda, ponovo ističe realnije stavove, kako navodi drugih bošnjačkih političkih stranaka, piše Patria.

“SDA je najodgovornija za postizanje dogovora. Imamo druge bošnjačke političke stranke koje imaju realniji pogled i veći utjecaj među bošnjačkom populacijom i spremni su na kompromis”, kazala je danas Zovko za N1 televiziju.

“BiH mora konačno smoći snage i bošnjačke stranke da nađu glas razuma koji će i kroz Parlament i Dom naroda BiH pokušati donijeti taj izborni zakon gdje će se sva tri naroda osjetiti komfornim”, poručio je Zovko.

Kako će te stranke, koje imaju po jednog zastupnika u Zastupničkom i Domu naroda PS BiH, u konačnici glasati o HDZ-ovom prijedlogu, ostaje da se vidi. Ako je suditi po dosadašnjem držanju, ništa ne bi trebalo iznenaditi.

Na kraju, kao otvoreno pitanje ostaje i to, kako građanske stranke mogu pojasniti tu naklonost koju njihovi partneri uživaju kod HDZ-a i zastupnice Zovko.

N1

To Top
$(".comment-click-2226").on("click", function(){ $(".com-click-id-2226").show(); $(".disqus-thread-2226").show(); $(".com-but-2226").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });