NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Poslušajte odgovor iz BL na pitanje “Jeste li vi genocidan narod?”

Još uvijek traju odjeci “narodnog skupa” u Banjoj Luci čiji je zvanični organizator bila Boračka organizacija RS-a, a nezvanični Milorad Dodik, odnosno njegov SNSD, a sa kojeg su, uz ostalo, upućene skandalozne prijetnje visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Prema procjenama policije, ovom skupu koji je održan formalno protiv odluka visokog predstavnika, a, zapravo, s ciljem održavanja utiska o podršci aktuelnoj vlasti koja se nalazi pod udarom sankcija i međunarodne izolacije, prisustvovalo je blizu 18.000 ljudi.

Međutim, jedan detalj je posebno primijećen.

Naime, među ostalima skupu se obratio dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Radomir Lukić, koji je, “ponesen emocijama”, rekao da ovo “čas kad se narod treba dići”, jer “znate šta treba da štitite”, da bi u jednom trenutku je upitao: “Pitam vas jeste li vi genocidan narod?”.

Odgovor koji je masa dala vrlo je indikativan, a na Twitteru je izazvao dosta komentara. Na ovaj detalj su pažnju skrenuli Srđan Puhalo, naš kolumnista Dragan Bursać i drugi.

“Kad te emocija i masa ponesu!!!”, napisao je Puhalo na Twitteru.

“Ne bih ja ovdje ništa dodavao”, podvukao je Bursać.

Neki od komentara su bili i “da jezik hoće pravo”, te da je dobro da smo “napokon završili ovu raspravu…”.

Odgovor možda i nije iznuđujući obzirom da je na skupu u jednom trenutku primijećen i napis s imenom ratnog zločinca Ratka Mladića pravosnažno osuđenog za genocid, koji je, istina, brzo uklonjen.

Podsjetimo, dekan Lukić je poslije ovog pitanja, također, kazao:

“Da li je Republika Srpska rezultat volje srpskog naroda? Da li ste ponosni na svoju Vojsku RS? Da li vas je neko natjerao, kao što neki kažu, da danas budete ovdje?

To jasno i glasno treba svima reći. Tad nam, braćo i sestre niko ne može ništa. Nama je potrebno jedinstvo u ovim vremenima. Neka živi sloboda! Neka živi Republika Srpska”, poručio jE Lukač.

RadioSarajevo