PONIŽAVANJE NIKŠIĆA: “Ako NIP nastavi voditi glavnu riječ u SDP-u, ponovit će se slučaj Bogićević!”

Slučaj Bogić Bogićević nije incident već pravilo ukoliko ste u koaliciji sa Narodom i pravdom na čijem je čelu Elmedin Konaković. Ono čemu smo svjedočili u trakavicima kod izbora gradonačelnika Grada Sarajeva, sada reprizno gledamo kod izbora za člana Predsjedništva BiH.

Prije nešto više od godinu dana napisao sam da izgubite Bogića Bogićevića znači izgubiti državu! Usudila sam se ovu tvrdnju javno napisati, jer je sve drugačije bilo besmisleno.

Sada kada ‘trojka’ (čitaj NIP) bira zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, digla se i kuka i motika da odredi SDP-u ko će to biti njihov kandidat. Formalno, vrlo perfidno kao najjačoj stranci u ‘trojcima’ SDP-u je prepušteno da predloži kandidata. U stranci se niko ne pita! Glavnu riječ vode NIP i Našu stranku, pa se putem medija bliskih NIP-a, piše kako će sa Denisom Bećirovićem razgovarati brojne ugledne ličnosti kako bi ga uvjerile da prihvati kandidaturu. Već prva “posjeta” trebala bi biti ove sedmice kada će s njim razgovarati ugledni Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz Naše stranke!?. Nije najavljeno hoće li ta nagovaranja biti realizirana iu nekoj probnoj vožnji trolejbusom, gdje najčešće viđamo predsjednika NS-a Edina Fortu.

SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je predsjednik spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, potvrdio je da je i zastupnik SDP-a Damir Mašić gostujući u programu Federalne televizije. Ranije je sam Nikšić kazao da, ukoliko Bećirović ne pirhvati kandidaturu, spreman je biti kandidat.

Ali, u medijima je nastao opći haos, krenulo je ponižavanje Nikšića od strane NIP-ovih zastupnika do ‘analize’ u kojima se tvrdi da bi Bećirović trebao pobijediti Komšića, a ne Bakira Izetbegovića, pa bismo time riješili Gordijev čvor zvani Izborni zakon . Pojednostavljeno Bećirović bi svojim kandidatom trebao pomoći Draganu Čoviću da pobijedi. Time bi se i ispunila želja Konakovića, da Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima(!?). Vjerujem da bi Konaković tada postao još veći miljenik Željane Zovko!

A, tijekom niza neuspješnih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, u više navrata javno je poručio da bi prihvaćanje HDZ-ovog prijedloga značilo veleizdaju države.

Bećirović je istakao da bosanskohercegovački orijentirani političari moraju znati da niko nema pravo svojim pogrešnim procjenama i potezima ugroziti budućnost države Bosne i Hercegovine.

– Ako ima bh. političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spase svoju političku karijeru trajno unesreće građane države Bosne i Hercegovine. Zbog budućnosti naše domovine nijedan bh. zvaničnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih diskriminatorskih i antievropskih rješenja u Izborni zakon BiH – naručio je u februaru ove godine Bećirović.

“Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona BiH. To bi predstavljalo izdaju interesa države Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti”, upozorava Bećirović.

S druge strane predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, nije osobito vodio računa o Bećirovićevim upozorenjima, te je jasno stao na poziciji HDZ-a kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, a istu poziciju zauzeo je kada je u pitanju izbor delegata u Domu naroda, što je u suprotnosti sa stavovima bosanskih stranka.

Stoga se kao otvoreno pitanje naziva kako pomiriti Bećirovićeve stavove sa Konakovićevom podrškom HDZ-ovom legitimnom predstavljanju, s obzirom da kandidatura za člana Predsjedništva BiH podrazumijeva jasne, a ne dijametralno suprotne stavove kada je riječ o Ustavu, Izbornom zakonu i izboru članova Predsjedništva BiH.

Nermin Nikšić sada je na teškom ispitu, ali i svi članovi SDP-a iz vrha stranke koji koalicionim partnerima nedvosmisleno moraju reći da će se odluka o kandidatu prvo donijeti unutar stranke, a ne kroz medije i analize zastupnika koji otvoreno ponižavaju predsjednika SDP-a.

SDP nije uspio zaštititi Bogićevića od Konakovića, i SDA igara. Sada imaju još veći zalog, spasiti stranku!

Utoliko je hitno potrebno preispitati stanje u stranci, ali i koaliciju u kojoj se nalazi. Jer jutro je pametnije od noći i sasvim je jasno da je Bogićević bio žrtva Konakovićeve želje, a kojima nema kraja, pa čak ni kada je u pitanju zajednički kandidat.

Olako je Nermin Nikšić, lider SDP-a prepustio Konakoviću lidersku riječ u Kantonu Sarajevo, dok se on bavio državnim pitanjima kakvo je Izborni zakon. Nikšić je donosio odluke, nekad loše nekada dobre, kao i svi ostali relevantni ljudi u politici, ali je svakako preuzimao i odgovornost za iste.

Konaković je vrlo lako potrošio politički kapital Bogićevića i vrijeme oslabio i SDP, ali i cijeli građanski blok. Sada je ulog mnogo veći, pa će jedinstvo unutar SDP-a biti prijeko potrebno, u suprotnom Opći izbori dočekat će se u neizvjesnosti, pa će Konaković možda poželjeti i formirati list SDP-a!

Situacija u bh. političkom stranačkom životu odraz je realnosti. Oni koji ne vode politiku i nisu zaslužili da vode, jer da je preuzeo odgovornost i vodio je onako kako to priliči trenutku i situaciji.

NAP