Vijesti

DODIK U BEOGRADU OTVORIO DUŠU: “Bošnjaci su USPJELI, to im moram PRIZNATI!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Beogradu na skupu “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost” kazao da su Bošnjaci uspjeli iskoristiti rat u Ukrajini da pridobiju strance na svoju stranu.

“Oni su pokušali iskoristiti ukrajinsku krizu da pridobiju strance i u tome su uspjeli, to im moram priznati”, rekao je Dodik,.

Rekao je da su Bošnjaci shvatili da sukob trebaju iskoristiti za potpuni obračun s Republikom Srpskom.

“Nalazimo se u vrlo složenoj regiji s mnogo naroda i mnogo država. Neki procesi koji traže ujedinjenje nisu prestali. Globalne koncepcije jako utiču na događaje, primarno je da se razbije srpska homogenizacija”, rekao je Dodik.

Kazao je da danas zapadne zemlje imaju više želje da se održi Bosna i Hercegovina nego što se što pokazuju u kontekstu Srbije za koju kaže da se pokušava integrisati u Evropsku uniju.

“U takvoj atmosferi u BiH prije svega RS je izložena pritisku da brani što je dobila Daytonom”, rekao je Dodik.

“Prostor BiH je dodatno destabilizovan, BiH je velika nevolja. Neki početni uspjesi Zapada, osim pritiska, su bili isključivo povezani s potrebom da izađemo iz haosa i rata. Taj faktor nije prestao s oduzimanjem prava RS-u”, rekao je Dodik.

Rekao je da su se Britancima i Amerikancima u tom smislu pritisaka na RS pridružili i Nijemci, a što, kako je istakao, ranije nije bio slučaj.

“Neke priče o građanskoj zemlji su u potpunoj suprotnosti s Daytonom i Ustavom. Mi se držimo Ustava, ali to danas nije popularan stav”, rekao je Dodik.

Ponovio je još jednom da Parlamentarna skupština BiH nema nadležnosti donositi odluke bez sporazuma dva entiteta. Govoreći o izboru Christiana Schmidta kazao je da njegov izbor nije u skladu s Daytonom.

“Kao da je važno ko je glasao, nemaš odluku, nisu glasali ni Kinezi, a ne samo Rusi. Gdje je odluka strana potpisnica Daytona. Srbije i Hrvatske? To su potpisnice aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Njih niko nije ništa pitao”, rekao je Dodik.

SB

To Top
$(".comment-click-2148").on("click", function(){ $(".com-click-id-2148").show(); $(".disqus-thread-2148").show(); $(".com-but-2148").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });