DŽENAN ĐONLAGIĆ: Dodikov kraj bit će kada građani shvate da plaćaju cijenu njegovog ludila

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH komentirajući za Federalni radio odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prolongiranju donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS-a kojim se nadležnosti iz oblasti obrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet istaknuo je da je evidentno da su međunarodne sankcije kratkoročno urodile plodom, ali dugoročno je na sceni neizvjesnost.

„To ne znači da je on u političkom smislu ideološki promijenio svoj kurs i da je promijenio svoju političku agendu i svoje strateške ciljeve. Cijenim da u nekom dugoročnom periodu on ne odustaje od rušenja državnih institucija i realizacije SANU Memoranduma kako bi pokazao nefunkcionalnost BiH i njenih institucija, a jačao entitetske institucije da bi u nekom konačnom cilju stvorio pravni okvir za secesiju dijela BiH. Ne, očito da u ovom političkom pritisku svjedočimo prethodnih nekoliko dana i najavu nekih članica EU da će slijediti Njemačku kao što su Nizozemska i Belgija dale određene učinke i naravno posljednja odluka visokog predstavnika Kristijane Šmita vezano za pitanje državne imovine,

Misli da on nikad neće odustati od te agende, jer je evidentno da postoji direktna konekcija sa Moskvom, postoji dug kod Putina i Moskve i određena obećanja podataka ranije te je jasno da on ostaje proruski igrač na Zapadnom Balkanu.

“U tom smislu raste i pritisak prema Srbiji i Aleksandru Vučiću nakon održanih izbora”, tvrdi Đonlagić.

„Cijenim da će EU sačekati kraj ljeta ili rani početak jeseni kako bi se formirala nova Vlada u Srbiji i onda će definitivno dati vrlo kratak rok vlasti u Srbiji da se definitivno opredijele da li će slijediti vanjsku politiku EU i uvesti sankcije Rusiji po pitanju vojne agresije na Ukrajinu ili će ostati na strani Rusije. Cijenim da se nakon uspostavljanja nove Vlade u Srbiji taj koncept i model neutralnosti neće više moći održati, ali vidjet ćemo u narednih pola godine i naravno bit će to teška odluka za Aleksandra Vučića, ali ako želi članstvo u EU morat će odustati od pozicije neutralnosti“ , dodaje.

Smatra da ipak ništa od ovoga neće utjecati na rezultat SNSD-a Dodika na predstojećim izborima.

„Nažalost, takozvana aletrnativa u RS-u to jeste te takozvane opozicione stranke su uglavnom slijedile politiku Milorada Dodika i bili su reakcija na njegovu akciju. Nije tu bilo promjene politike.”

Đonlagić poručuje da ne misli da je kraj Milorada Dodika blizu.

„Njegov kraj će biti kada ga skinu građani koji žive u RS-u i kad shvate da će oni biti koji će platiti ekonomsku cijenu njegovog političkog avanturizma i ludila u posljednjih desetak godina, a što je dobila svoju kulminaciju nakon ruske agresije na Ukrajinu“, smatra Đonlagić.

NAP