Vijesti

DAMIR MAŠIĆ POTVRDIO: “Nikšić je rekao da je spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH!”

SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić bio je danas gost u programu Federalne televizije.

“Mi unutar SDP-a, poštujući sve procedure unutarpartijske, praktično do kraja ovog mjeseca je još uvijek u fazi kandidiranje za sve nivoe zakonodavne i izvršne vlasti. Nakon toga će biti održana sjednica na kojoj će se sumirati sve. Ja samo mogu da kažem da je Denis Bećirović uvijek bio jedan od najozbiljnijih kandidata i na prošlim izborima je bio čak i kandidat za kojeg smo uvjereni da je pokraden na izborima i da je zapravo pobijedio u toj utrci”, istakao je Mašić.

“Uz bivši saziv CIK-a koji je bio vrlo blizak vlastima i svim onim mahinacjiama i manipulacijama koje su se dešavale u tom izbornom procesu, to je bio samo još jedan od dodatnih razloga zašto smo mi svo ovo vrijeme insistirali na zaštiti integriteta izbornog procesa.”

O činjenici da predsjednik SDP-a nikada nije bio kandidat za člana Predsjendištva kaže da su bili različiti ciklusi.

“Recimo, naša politička procjena iz daleke 2006. godine je bila da najveću šansu za ulazak u Predsjedništvo ima gospodin Komšić i zato je on bio kandidat. Onda je 2010. bio logično jer je već bio izabrani član Predsjedništva. Zbog čega predsjednici SDP-a do sada nisu, iskreno nemam odgovor na to pitanje. Predsjednici SDP-a su nekako uvijek išli na varijantu izvršne vlasti, u konktekstu premijera, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara ili premijera Vlade FBiH. Mada gospodin Nikšić, i to je javnosti poznato, je odavno rekao – ukoliko zaista ne bude niko bio zainteresovan da bude kandidat i da bude kandidat SDP-a na narednim Opštim izborima, da će u toj situaciji on preuzeti tu odgovornost, nijednog trenutka ne gurajući se da on to mora biti. Mislim da je to i više nego korektno.”

Smatra da SDP kao najjača opoziciona partija, treba i mora da ima svog kandidata.

Na pitanje da li je politička kriza u BiH dostigla svoj vrhunac, Mašić odgovara: “Mi smo nažalost takvo područje gdje je nemoguće moguće. Tako da vjerovatno i gori scenariji su mogući u ovoj zemlji, obzirom i kakvu vlast imamo i kakvu imamo kilavu međunarodnu zajednicu, koliko im treba vremena da se neke odluke donesu, da se pokrenu neke stvari. Evo posljednja odluka visokog predstavnika o stavljanju van snage spornog zakona u RS-u to pokazuje. Građani ove zemlje nemaju vremena da se neko sjeti da neko uradi. Ured visokog predstavnika, prije svega, mora biti odlučniji.”

“Mi smo i 2017., kada smo sa opozicijom zajedno pokrenuli taj zakon, smatrali i danas smatramo da ukoliko postoji politička volja, da je to puno bitnije u ovom trenutku. Što se nas tiče ta volja postoji. Ja tu političku volju dominantno ne vidim kod HDZ-a i SNSD-a.”

Naglašava da je HNS jedna nevladina organizacija u BiH.

“To što HDZ pokušava u tu nevladinu organizaciju gurati svoj lični politički interes i projekat, to je drugi par rukava. Ubjedljivo najveća druha stranka koja ima najveću podršku biračkog tijela iz reda hrvatskog naroda je SDP. I kako se bez SDP-a mogu odlučivati, nešto zvati saborom, itd. Znači to je politički projekat HDZ-a koji ima vrlo jasan cilj – da Dragana Čovića unese u Predsjedništvo BiH i ako je ikako moguće u Ustavu BiH da piše da će Dragan Čović biti član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ta politika definitivno propada i sada naravno u paničnoj akciji nema šta se ne pominje, barem od strane glasnogovornika gospodina Čovića. Tu prije svega mislim na gospodina Karamatića, čak i ovog nesretnog kolegu Iliju Cvitanovića, itd. Ukoliko se odluče da bojkotuju izbore, skupštine, parlamente će gledati na televiziji. Ako misle da je to politički mudro i pametno, mogu da bojkotuju. Ukoliko odluče da bojkotuju održavanje izbora sistemski, to je već ozbiljno krivično djelo i podliježe automatskim sankcijama od strane visokog predstavnika. Uostalom, ako žele da krenu putem svog prethodnika, bjegunca od bh. pravosuđa, gospodina Ante Jelavića, svi znaju kako je taj čovjek završio.”

Mašić navodi da je Čović sebe i HDZ doveo u poziciju da su danas junior partner ili mlaža sestra SNSD-a i Milorada Dodika.

“Uvijek je do glave, do glavnog i odgovornog. Predsjednik stranke, gospodin Čović, u toj svojoj nekoj ekstremnoj želji da ponovo uđe u Predsjedništvo je očigledno spreman poduzimati radikalne poteze, a ovo savezništvo sa Dodikom očigledno ne samo da ima tu političku dimenziju, oni obojica dobro strahuju od kucanja na vrata pravosudnih organa samo da polože račun za svoju imovinu. I u ovoj zemlji 90% problema bi se riješilo samo kad bi se krenulo u provjeru imovine. I zato se kao bore svi za EU, a vidite konkretno na glasanjima taj isti Čović, taj isti HDZ glasa protiv zakona koji su uslov za kandidatski status BiH u EU.”

Pogledaj video:

To Top
$(".comment-click-2134").on("click", function(){ $(".com-click-id-2134").show(); $(".disqus-thread-2134").show(); $(".com-but-2134").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });