Vijesti

ADVOKAT CRNALIĆ: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

O pravnim posljedicama neprovedbe odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta i uknjižbe državne imovine na entitete, sankcijama protiv bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, o slučajevima Davora Dragičevića i Muriza Memića, razgovarali smo sa advokatom Asimom Crnalićem.

Suspendirani Zakon o nepokretnoj imovini RS je službeno stupio na snagu. Isto važi i za odluku Christiana Schmidta. Da li to može izazvati pravne pometnje, Crnalić kaže:

“Očigledno su se političari u RS odlučili da ne primjenjuju odluke visokog predstavnika čije odluke su zakon i pravno su valjane. Svako onaj koji knjiži po Zakonu o nekretninama RS izlaže sebe krivičnoj odgovornosti. Visoki predstavnik ima pravo da Zakon stavi van upotrebe.”

Ko može krivično odgovarti u ovakvoj situaciji, da li su to predlagači, inicijatori ili samo oni koji provode zakon koji je suspendiran, Crnalić je jasan:

“Teško možete procesuirati onoga ko je donio Zakon i ko ga predložio. Nije krivično djelo ako ga donesete i nema odgovornosti dok se ne počne primjenjivati. Visoki predstavnik je institucija pravnog poretka u BiH. Oni koji ne poštuju njegove odluke izlažu se krivičnoj odgovornosti.”

Irfan Čengić iz SDP-a nedavno je kazao da i FBiH radi istu stvar, knjiži na sebe državnu imovinu i ta je praksa također upitna.

“Ne možemo držati lekcije i da FBiH bude vlasnik državne imovine. Treba biti doslijedan i biti pravedan prema jednima i drugima”, kategoričan je Crnalić.

U foskusu javnosti cijelo vrijeme je pitanje izgadnje BUK Bijele. S pravnog stanovišta, može li se reći ko je u pravu?

“To je političko pitanje. Ovdje je važno u kojoj mjeri se ti projekti mogu izvršiti u skladu sa pravnim propisima koji su na snazi. Na osnovu toga trebaju biti realizirani. Ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, može, ako ne, to je završena priča”, kaže Crnalić.

Na listi sankcioniranih Velike Britanije i SAD-a našli su se neki političari, ali i bivša državna tužiteljica Gordana Tadić.

“Bilo kakva sankcija, bilo kome, mora biti zasnovana na dokazima bez obzira o kome se radi. Moraju biti dokazi da je neko nešto počinio ako je to uradio. Velika Britanija i SAD trebaju dostaviti dokaze, i VSTV je to tražio od Britanije, i to će biti rješeno”, kaže Crnalić.

Davor Dragičević nedavno je kazao da se Crnalić raspituje zašto je on ispred Suda i kakvo se to okupljanje priprema? Crnalić kaže da se jeste raspitivao, ali da je došlo do nesuglasica.

“Ovdje je ni kriv ni dužan u fokus došao Asim Sarajlić, budući da je on političar pod sankcijama. Ja sam danima dolazio na Sud i vidim Davora i vidim da mu je hladno. Među nama advokatima je pravilo da tuđe klijente ne pitamo ništa drugo. Ja sam njegovog advokata pitao za Davora, što je njegova osnovna ideja i dobio sam objašnjenja. Kolega Feraget je to rekao, ali je on zamijenio identitete.

Dodao je da je nedopustivo da Davor na onakav način traži pravdu i da se mrzne ispred Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo mora pokrenuti istragu, ko je ubio njegovo dijete, kao i za Muriza Memića”, zaključio je Crnalić.

VIDEO:

N1

To Top
$(".comment-click-2131").on("click", function(){ $(".com-click-id-2131").show(); $(".disqus-thread-2131").show(); $(".com-but-2131").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });