SAZNANJE SB: Bećirović na krilima Konakovića i Čengića ulazi u borbu za člana Predsjedništva BiH ispred “Trojke”?

Iako je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH u septembru prošle godine potvrđeno da Denis Bećirović nema namjeru biti kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH, prema saznanjima “Slobodne Bosne”, Bećirović je ipak veoma zainteresovan za pomenutu kandidaturu.

Podsjećamo, Bećirović je odluku o tome da ne želi biti kandidat za člana Predsjedništva BiH saopćio u septmebru prošle godine, te o tome obavijestio stranačko Predsjedništvo i čelne ljude u stranci. Međutim, prema našim informacijama, Bećirovićevu kandidaturu energično podržava SDP-ov koalicioni partne Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde.

Također, unutar samog SDP-a Bećirović uživa podršku bivšeg generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića, dok potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović se tome oštro protivi i zagovara kandidaturu Nermina Nikšića za člana Predsjedništva BiH, što je nerijetko isticao.

U svjetlu nove kandidature za funkciju člana Predsjedništva BiH nije nezanemariv izborni rezultat koji je Bećirović imao na prethodnim izborima. Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je tada u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha dobio glasove 212.000 birača, a Bećirović oko 191.000, koji je tada samo računao na podršku SDP-a.

Da odnosi na relaciji Nikšić – Konaković i nisu naročito sjajni potvrdio je i sam Nikšić, koji je gostujući na OBN-u kazao da je lider NiP-a u neznanju počinio izdaju države na pitanju Izbornog zakona. Jedan od motiva zbog kojih je Bećirović promijenio odluku jesu, navode naši izvori, i ambicije koje Bećirović ima u pogledu Kogresa SDP-a BiH koji će se održati iduće godine.

Zanimljiva je i činjenica u svjetlu nadolazećih izbora, da od prvih poslijeratnih općih izbora pa sve do danas, nikada predsjednik SDP-a nije bio kandidat za člana Presjedništva BiH. Redom su to bili ljudi iz vrha stranke poput Alije Behmena, Željka Komšića, Bakira Hadžiomerovića i Denisa Bećirovića, ali nikada lider Socijaldemokratske partije. Da li će se ta praksa potvrditi i ovaj put, ostaje da se vidi.

SB