MINISTARA BiH STAŠA KOŠARAC: “Izetbegović, Džaferović i Turković su predstavnici radikalnog islamskog krila SDA”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da predstavnici radikalnog islamskog krila SDA, koje predvode Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Bisera Turković, svakodnevno nastavljaju sa bjesomučnim, histeričnim i orkestriranim napadima na Republiku Srpsku, njene institucije i najviše zvaničnike, prenosi Srna.

Koristeći tragični rat u Ukrajini kako bi međunarodnim zvaničnicima i domaćoj javnosti plasirali neistine, obmane i podvale, poput laži o navodnim separatističkim i secesionističkim namjerama Republike Srpske, kao i lažne stereotipe o ‘proruski orijentisanim Srbima’ i ‘malignom ruskom uticaju’, radikalni islamisti u SDA bjesomučno krše Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH, zloupotrebljavaju svoje zvanične pozicije i bespotrebno zveckaju oružjem u pokušaju da prizovu nove sankcije i strane intervencije protiv srpskog naroda, Republike Srpske i njenih institucija, upozorio je Košarac.

Komentarišući jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na obilježavanju 30 godina od osnivanja Armije BiH i ministra inostranih poslova Bisere Turković nakon susreta sa ministrom inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Košarac je naglasio da optužbe o separatizmu i secesionizmu Republike Srpske, koje su iznijeli Džaferović i Turkovićeva, nisu ništa drugo nego lažna neprijateljska propaganda i novi pokušaj ostvarivanja radikalnih muslimanskih ratnih ciljeva. Sve to začinio je zveckanjem oružjem Komšićev ministar odbrane Sifet Podžić, koji bi morao da zna da ovo nije ‘92. godina i da bilo kakvu upotrebu Oružanih snaga BiH mora da odobri i član Predsjedništva BiH – upozorio je Košarac.

On je pozvao Džaferovića, Turkovićevu, Podžića i njima slične da smire strasti, ohlade usijane glave i pogledaju malo u svoje dvorište, u kojem danas stanuju najveći protivnici dejtonske BiH i jedino mogućeg ustavnog uređenja ove zemlje. Za razliku od radikalnih islamista u SDA i njihovih sljedbenika u drugim partijama sa sjedištem u Sarajevu, Republika Srpska i njene institucije nisu i neće prekršiti dejtonski Ustav, već će svoja zagarantovana prava tražiti u okvirima Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kad političari u Sarajevu prestanu da lažu i podvaljuju, kad utišaju zaglušujuću buku koju stvaraju, shvatiće da žive u zemlji u kojoj su dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, izrazito nezadovoljni pokušajima Bošnjaka da ih majorizuju i da pod kvazigrađanskim plaštom stvore unitarnu islamsku državu u srcu Evrope – poručio je Košarac.

On je naglasio da su Srbi u ovoj zemlji preživjeli mnoge zavojevače, okupatore i protektore, koji su na silu pokušavali da ih pokore i od njih naprave poslušne robove. Srbi iznad svega vole svoju slobodu, koja se zove Republika Srpska i koju će braniti svim demokratskim sredstvima. Zato bih još jednom apelovao na sve ozbiljne bošnjačke političare da Republiku Srpsku i njene legalno izabrane zvaničnike prihvate kao političku realnost koja se ne može promijeniti lažnom propagandom, silom, pritiscima i nametanjima bilo kakvih sankcija koje produbljuju krizu i nanose štetu svima u BiH – zaključio je Košarac.