Vijesti

BRANISLAV BORENOVIĆ O SANKCIJAMA:”Izabrati ili integracija ili izolacija”

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za N1 je prokomentarisao odluku Njemačke da obustavi projekte u RS vrijedne 105 miliona eura.
Kako je kazao Borenović, svađalačka politika upiranja prsta u velike ozbiljne svjetske sile koje imaju i veliku trgovinsku razmjenu će nas koštati i dovesti do neku vrstu izolacije, što se prema njegovim riječima nažalost i dešava.

“Razlog je politika Milorada Dodika koji je očigledno objavio neku vrstu ratova sa Njemačkom i zapadom pa je došlo do stopiranja značajnih investicionih projekata i to u ogromnim iznosima. 200 miliona KM je značajan iznos i to je skoro 10 posto izvornih prihoda u jednoj godini RS i ima svoje negativne implikacije i to je odraz loše politike koju aktuelna vlast u RS provodi. Očigledno ulazimo u turbulentni period u kojem je svaki dinar, svaka marka, svaki euro koji se tiču određenih grantova zaustavljen”, istakao je Borenović

Treba smirivati tenzije i baviti se životnim problemima građana i ostaviti teške političke teme po strani, naglašava Borenović te napominje da Dodik, ali i Čović i Izetbegović dakle cijela vlast, i SNSD i HDZ i SDA su u protekle tri godine zarobili sve u BiH svojim unutrašnjim sukobima, svađama tenzijama i nekim ratovima koji vode jedni s drugima.

Izolacija sama po sebi nosi negativne reperkusije, naveo je Borenović.

“Ona zaustsvlja ne samo investicije ne samo projekte, nego i plate, prihode, dotok svježeg novca koji dolazi unutar RS i to od strane zemalja koje investiraju u RS i to ima svoju negativnu lančanu reakciju. Mi se nalazimo u jednoj opasnoj fazi u kojoj želimo staviti tačku na izbor : ili integracija ili izolacija. Imam osjećaj da Dodak i ta njegova grupacija biraju izolaciju umjesto integracije u EU koja treba da nam donese standarde, pravila i procedure i red, nove investicije i radna mjesta i sve ono što svaki normalan razvijeni svijet želi”, poručio je na kraju Borenović.

N1

To Top
$(".comment-click-2089").on("click", function(){ $(".com-click-id-2089").show(); $(".disqus-thread-2089").show(); $(".com-but-2089").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });