UJEDINJENO KRALJEVSTVO uvela sankcije Dodiku i Cvijanović zbog secesionizma

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila da je uvela sankcije političkim liderima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, osuđujući ih zbog pokušaja podrivanja legitimiteta Bosne i Hercegovine.

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, prve su koje je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo kao režim sankcija za zvaničnike u BiH, javlja AP.

Dodik je član državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće stranke bh. Srba SNSD-a, dok je Cvijanović predsjednica entiteta Republika Srpska.

„Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti da zalažu za de facto secesiju Republike Srpske — jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine — u direktnoj suprotnosti s ustavom zemlje“, objavio je Ured za vanjske poslove Commonwealtha i razvoj u saopćenju u ponedjeljak.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je izjavila:

“Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.”

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

NAP