GRLIĆ RADMAN: “BiH da izmijeni izborno zakonodavstvo, Srbija da uskladi vanjsku politiku sa EU!”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da je potrebno provesti odgovarajuće istrage ruskih ratnih zločina u Ukrajini i osigurati da odgovorni za to snose posljedice.

“Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati”, rekao je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU u Luxembourgu.

Prije početka Vijeća za vanjske poslove, šefovi diplomacija imali su radni doručak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom A.A. Khanom, a ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova sudjelovala je na tom sastanku video-vezom.

Grlić Radman je rekao da će na sastanku govoriti o važnosti Zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

“Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi. Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da se od Srbije očekuje da se nastavi usklađivati s vanjskom politikom Europske unije u skladu s njezinim vrijednostima i načelima.

Srbija, zemlja kandidatkinja koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, do sada je odbijala uskladiti se s vanjskom politikom EU i uvesti sankcije protiv Rusije. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu takvo stajalište Srbije postaje neodrživo i sve više raste pritisak na Beograd da se odluči kojim putem želi ići.

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je nedavno posjetio Kijev i Buču zajedno s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, rekao je da su nove sankcije uvijek na stolu.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da Komisija radi na pojedinostima u vezi sa zabranom uvoza nafte iz Rusije u okviru mogućeg šestog paketa sankcija, ali da još ništa nije odlučeno.

N1