Vijesti

ZBOG SANKCIJA: Vlada RS prebacuje na sebe imovinu Rafinerije nafte u Brodu…

Vlada Republike Srpske prebacuje na sebe imovinu Rafinerije nafte u Brodu koja se nalazi u Hrvatskoj i Srbiji, kako ne bi bila blokirana ili oduzeta u sklopu sve većih sankcija prema Rusiji, saznaje portal Capital.

Riječ o nekretninama koje se nalaze u pasivnom podbilansu preduzeća, i koje nisu bile dio privatizacije.

U pitanju su poslovni prostori u Zagrebu i Beogradu te odmaralište “Valdarke” u malom Lošinju, ukupne procijenjene vrijednosti 2,5 miliona maraka.

Prostor u Zagrebu nalazi se u centru grada i nešto je manji od 210 kvadrata i vrijedan je oko 620.000 maraka.

Kada je Beograd u pitanju, riječ je o dvosobnom stanu koji se koristi u poslovne svrhe. Nalazi se u ulici Maršala Birjuzova na broju 30 u Obilićevom vencu, a procijenjena vrijednost mu iznosi 796.699,80 KM.

Vlada Republike Srpske na sebe će prepisati i nekadašnje odmaralište u Hrvatskoj koje vrijedi blizu 1,1 miliona maraka.

Za poslove oko upisa zadužena je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske.

“Obavezuje se IRB koja upravlja fondom za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništu Republike Srpske da u saradnji sa Rafinerijom nafte izvrši sve radnje neophodne za upis prava vlasništva ili drugi način raspolaganja imovinom”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Odluka je donesena na 163. sjednici koja je održana 30. marta, a imovina će biti uknjižena na na Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske.

U IRB-u za CAPITAL pojašnjavaju kako se imovina iz pasivnog podbilansa može prenijeti na Republiku Srpsku, što je u ovom slučaju i učinjeno.

“Dakle, navedene odluke su donesene u svrhu upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Srpske”, poručili su iz IRB-a.

Podsjećamo, većinski vlasnik rafinerije u Brodu je ruski Neftegazinkor, koji posjeduje nepunih 80 posto akcija preduzeća.

NAP

To Top
$(".comment-click-1985").on("click", function(){ $(".com-click-id-1985").show(); $(".disqus-thread-1985").show(); $(".com-but-1985").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });