Vijesti

MARIO KARAMATIĆ: Hrvati imaju mogućnost da unutar FBiH naprave Donjeck i Lugansk

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić rekao je da Hrvati imaju mogućnost da unutar bh. entiteta Federacija BiH (FBiH) naprave Donjeck i Lugansk ukoliko na izborima ponovo dođe do njihovog preglasavanja.

Karamatić je rekao da vjeruje da će opći izbori u BiH biti održani, iako u budžetu ne postoji stavka za tu namjenu, što znači da ne postoje zakonski uslovi za njihovo organizovanje i provođenje.

“Po nekim tumačenjima postoje u RS-u, pošto RS ima svoja izborna tijela. Ona bi to čak i mogla, ali FBiH definitivno ne može”, rekao je Karamatić za ATV.

On kaže da nije za opciju bojkota izbora, ocijenivši da je to bježanje od problema.

Upitan da li može doći do “mostarizacije” Federacije BiH, Karamatić je rekao da je to “moguće vrlo lako”.

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Dejtonski sporazum “ludačka košulja”, Karamatić je rekao da je “ludačka košulja” u BiH nametnuta Hrvatima, objašnjavajući da nikome nije bilo ni u primislima da će Bošnjaci određivati Hrvatima ko će im biti član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da u Republici Srpskoj i unutar hrvatskog korpusa u BiH nije sporno slovo Dejtona i izvorna dejtonska ovlaštenja, već da su problemi nastali kada se ušlo u tumačenje duha Dejtonskog sporazuma.

To Top
$(".comment-click-2002").on("click", function(){ $(".com-click-id-2002").show(); $(".disqus-thread-2002").show(); $(".com-but-2002").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });