Podrška ambasadoru u UN Svenu Alkalaju, sačuvao dostojanstvo BiH

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost daje punu podršku ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivšem ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju, u odbrani dostojanstva Bosne i Hercegovine i njenom svrstavanju na pravu stranu istorije prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama po pitanjima koja se tiču rata u Ukrajini.

Osude ambasadora Alkalaja zbog glasanja koje je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom Evropske unije i apsolutne većine zemalja u svijetu, dolaze od strane onih politika koje negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Očekujemo da zagovarači takvih politika, koji su ranije prepoznati i sankcionisani od strane Sjedinjenih Američkih Država, budu sankcionisani i od strane Evropske unije.

Domaće pravosudne institucije imaju dovoljno razloga da podignu optužnice protiv odgovornih za blokadu državnih institucija, pozivanje na secesiju i rušenje ustavnog poretka BiH.

Naprotiv, potaknuti izostankom ozbiljnih reakcija, predstavnici takvih politika sebi daju za pravo da prozivaju i optužuju one koji iznose i brane civilizacijske stavove. Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno zemlje članice Evropske unije i SAD, da daju punu podršku ambasadoru Alkalaju i glasanju Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Nacijama. Uzimajući u obzir kompleksnost državnog aparata Bosne i
Hercegovine i antievropske uticaje u državnim institucijama, Alkalajev čin predstavlja herojstvo i hrabrost koje treba biti prepoznato od strane demokratskog svijeta.

NAP