SATTLER O ČOVIĆU:”Nema šampiona evropskih integracija, izbora će biti!”

Šef Delegacije EU Johann Sattler rekao je da nikoga ne bi mogao izdvojiti kao šampiona evropskih vrijednosti iako je to rekao za Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

“Ako pogledam unazad ove tri godine koliko sam u BiH rekao bih da ne bih mogao izdvojiti nikoga kao šampiona kao predvodnika evropskih integracija. To (izjava o Čoviću op.a.) je bilo sa početka mog mandata, ja ne poričem izjavu koju sam dao i evo nakon tri godine mogu reći da ne vidim puno prvaka u evropskim integracijama, da ih više vidim u mladima, civilnom društvu, određenim političkim subjektima koji zagovaraju neka evropska rješenja ali generalno gledano nema pravog fokusa na evropski put”, rekao je Sattler u razgovoru sa Zvonkom Komšićem u emisiji U fokusu na OBN-u.

Kada je riječ o nastavku pregovora o izbornom zakonu BiH i mogućnosti da bude u Briselu Sattler nije optimista.

„Mislim da se zatvara neka šansa i prilika, ja ne vidim neku logiku za još nekim vodećim pregovorima u krajnjem slučaju mi ​​smo u posljednjih devet deset mjeseci imali šest intenzivnih krugova pregovora dan-noć, vikende, sedmice, tako da ne vidim trenutno obrazloženje da se pokreće još jedna nova runda pregovora. Ukoliko politički lideri mogu nešto usaglasiti eventualno potpisati, ja mislim da bi nam bilo zadovoljstvo da budemo domaćini i pozovemo ih u Briselu, ali ja bih preferirao da to bude u BiH, ne znam zašto bi trošili novac poreskih obveznika za neku ceremoniju potpisivanja u Briselu. Ako su se nešto dogovorili da vidimo, ali za sada ne vidim”, precizirao je Satter.

Iako prijedlog Zakona koji je uputio HDZ BiH u Parlament BiH Sattler nije detaljno vidio, ističe kako ne vidi logiku zašto bi pitanje nacionalnosti i pripadnosti konstitutivnim narodima bilo na ličnim dokumentima.

Šef Delegacije EU kazao je da će izbori biti održani bez obzira da li će biti izmjena Izbornog zakona BiH.

“Naša želja je bila da imamo nepripremljen izborni zakon u smislu korupcije i paketa integriteta. Taj paket unapređenja integriteta izbornog procesa mogao bi proći parlamentarnu proceduru ima još koja sedmica, ali imamo pavni osnov koji je primijenjen u prethodnom ciklusu i postoji pravni okvir za održavanje izbora “, kazao je Sattler.

Pozvao je građane da izađu na izbore i glasaju, a posebno se zahvalio građanima BiH što nisu zaboravili Ukrajinu.

“Sarajevo će biti, sve drugo će proći isto važiti za Mariupolj, Harkiv”, kazao je Sattler.

NAP