MIRO LAZOVIĆ:”Od izjave Escobara koristi imaju samo Dodik i Čović”

Escobar je poručio kako BiH može biti građanska tek kada uđe u Evropsku uniju.

– Izjava Gabrijela Eskobara da se o građanskoj BiH može razgovarati tek kad ona uđe u EU nije ništa drugo do direktna podrška protivnicima BiH. Njegova izjava doprinosi nastavku agonije BH društva i države. Etnički nacionalizam može i dalje jačati. Etničke podjele mogu se i dalje nastaviti, poručuje Lazović.

Dodaje da korist od Eskobarove izjave imaju samo pristalice ruske politike Milorad Dodik i Dragan Čović.

– Oni su dobili jasan signal da nesmetano nastave blokirati reformske aktivnosti na putu BiH ka EU i NATO. Što duže to budu radili BiH će biti sve manje. A to im i jeste cilj, navodi Lazović i dodaje:

– Umjesto da Gabrijel Eskobar svojim izjavama i konkretnim radnjama ispravlja nepravde i anomalije u Dejtonskom Mirovnom Sporazumu on ubacuje čelične armature u postojeće etničke podjele. Aplauz za ovakve izjave sigurno neće dobiti od građana BiH. Aplauz može dobiti samo od lidera etničkih politika koje bi da BH društvo zarobe u etničke kaveze u kojima bi definitivno bila sahranjena ljudska prava i slobode.

Navodi da bi tada multietničke građanske stranke izgubile smisao postojanja.

– Ne želim da vjerujem da je to i stvarna namjera američke administracije. Ako nije onda građani BiH zaslužuju da budu pošteđeni ovakvih izjava koje nam šalje Gabrijel Eskobar, navodi Lazović.

(Vijesti.ba)