Vijesti

MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE PROTIV SANKCIJA: “Političare u EU molim da ne razgovaraju o Dodiku”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je kako mu je veliko zadovoljstvo i čast što se sastao sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Szijjartom u Mostaru.

Tom prilikom Dodik je čestitao njemu i premijeru Viktoru Orbanu pobjedu na izborima u Mađarskoj. Član državnog predsjedništva je zaključio kako je Orbanova pobjeda veoma važna i za entitet Republika Srpska.

“Danas smo potvrdili da ćemo realizovati sve stare dogovore, ali i raditi na realizaciji novih. Zahvalan sam Mađarskoj na onom što čine za mir na Balkanu i razumijevanje situacije. Hvala Szijjartu na posjeti Mostaru i mislim da je ovo put u pravom smjeru”, zaključio je Dodik.

Szijjarto je istakao kako Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku.

“Nama je u interesu da na Zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Tačno znamo da su za to potrebi ekonomski uslovi. Stoga smo odlučili da preduzmemo jedan ozbiljan program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Srpskoj. I taj će se program provesti na osnovu razgovora sa predsjednikom (Dodikom). Već ovog mjeseca će biti raspisan konkurs vezan za ovaj program”, naveo je mađarski šef diplomatije.

Peter Szijjarto je kazao kako će u prvom krugu ovog programa biti osigurano 30 miliona eura.

Na kraju je istakao kako je Mađarska protiv politike sankcija te je poslao poruku evropskim političarima kako da bolje razumiju situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Želim razjasniti da na Zapadnom Balkanu se ne mogu uvoditi sankcije kako bi imali mir i stabilnost. Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumjeti situaciju u BiH. Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju na Balkanu”, ocijenio je Szijjarto.

Inače, mađarski ministar vanjskih poslova otvorit će danas Mostarski sajam privrede, navodi N1.

To Top
$(".comment-click-1902").on("click", function(){ $(".com-click-id-1902").show(); $(".disqus-thread-1902").show(); $(".com-but-1902").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });