Vijesti

JASMINKO HALILOVIĆ:”Nositeljima državne vlasti u BiH nije u interesu evropski put”

Osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović gostovao je večeras u emisiji Izvan okvira. To je jedini muzej u svijetu koji se isključivo bavi iskustvom djetinjstva zahvaćenog ratom. Muzej, na čijem je čelu, nagrađen je i Muzejskom nagradom Vijeća Europe, a Halilović je autor ili urednik i nekoliko knjiga, uključujući monografiju ‘Sarajevo – moj grad, mjesto susreta’, te višestruko nagrađivane publikacije ‘Djetinjstvo u ratu’ prevedene na nekoliko jezika.

Halilović smatra da je veoma teško da se proces pomirenja i suočavanja odvije neovisno od političkih struktura jer ako prepustimo da se taj proces sasvim osloni na nevladine organizacije i aktiviste, to neće biti dovoljno kapaciteta da zahvati cijelo društvo.

“Međutim, kada države žele to napraviti, iskustva pokazuju da mogu. Imamo primjer francusko-njemačkog prijateljstva, ugovora Francuske i Njemačke, za čije se potpisivanje čekalo desetljećima. Ali onda kada je došlo do takvog ugovora, svi su to iskoristili – počela je razmjena i izgradnja prijateljstva. Nažalost, mislim da ćemo u BiH morati čekati taj dan da se pojave hrabri političari koji će se odgovorno i konstruktivno odnositi prema prošlosti”, rekao je Halilović za N1 naglasivši kako će se tek tada stvoriti osnovne pretpostavke za pomirenje.

Bez obzira na neslaganja o prošlosti, direktor Muzeja ratnog djetinjstva u BiH smatra kako postoje segmenti društva i aspekti života u vezi s kojima je moguće kreirati zajedničke platforme. Međutim, dodaje, i to je propušteno, budući da se prošlost nametala kao prepreka, premda primjerice sa ekonomskom suradnjom nema veze.

“Ima prostora da se neke veze formiraju i izvan toga. Ali za sveobuhvatan mir i sveobuhvatnu suradnju bit će potrebno sačekati hrabrije političare. Vidim nekoliko takvih pojedinaca, prije svega ovdje u Sarajevu, na nivou vlasti Kantona Sarajevo. Ali u drugim dijelovima BiH ne vidim tu vrstu hrabrosti. Razumijem da je, kako vrijeme odmiče, potrebna veća hrabrost. Na primjer, prije 15 godina nije bio problem u Banjaluci priznati genocid u Srebrenici, a sada je cijena sve veća, i onaj koji to uradi – gubi izbore”, rekao je u emisiji Izvan okvira na N1 BiH direktor Muzeja ratnog djetinjstva, autor višestruko prevedene knjige “Djetinjstvo u ratu”, Jasminko Halilović.

Put prema EU nema alternativu
Na pitanje da li bi bosanskohercegovački vladini i nevladini akteri trebali intenzivirati napore za postizanje unutarnjih uslova za približavanje BiH Evropskoj uniji, gost emisije Izvan okvira rekao je da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

“Alternativu tome ne vidim, iako bih bio spreman razmotriti i druge perspektive ako ih neko stavi na stol. Zašto bih bio spreman na to? Zbog toga jer ovo vječno traje. Bio sam tinejdžer kad je bilo obećanje da ćemo u EU ući za nekoliko godina, a sada imam 34 godine i priča se kako ćemo ući za 15 godina. Umrijet ću, a nećemo ući u Evropsku uniju. Postalo je to toliko dugo da nema smisla na nivou naših života to očekivati. Ali ja i dalje ne vidim alternativu, smatram da je to jedini put”, rekao je Jasminko Halilović istaknuvši da je uvjeren kako trenutni nositelji državne vlasti u BiH ne govore istinu kada kažu da im je interes ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

“Uvjeren sam da njihov interes nije Evropska unija, već da im je interes ovaj status sjedenja na više stolica, odnosno – istovremeno – ni na jednoj stolici, ali bivanja u ovom stadiju društva u kojem su korupcija i sva zlodjela moguća. To je stanje u kojem oni uživaju. Oni su ljudi koji samo u ovakvom društvu mogu biti glavna lica u medijima i glavne zvijezde u državi”, zaključio je Halilović gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 BiH.

To Top
$(".comment-click-1895").on("click", function(){ $(".com-click-id-1895").show(); $(".disqus-thread-1895").show(); $(".com-but-1895").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });